7x tips om beter te slapen

2 juli 2025 1 waardering 0 reacties

Wist je dat slaap en diabetes veel invloed op elkaar hebben? Wisselende bloedglucosewaarden kunnen je slaap flink verstoren. Andersom kan een slechte nacht juist ook voor een hoge bloedglucose zorgen. Daarom delen we deze 7 tips om beter te slapen.

1: Ga zo vaak mogelijk op een vaste tijd naar bed
Regelmatig slapen is belangrijk. Ieder lichaam heeft een ritme van ongeveer 24 uur. Verschillende dingen kunnen dit ritme verstoren. Bijvoorbeeld de momenten dat het licht is buiten. En je gedrag, zoals wanneer je eet of beweegt. Verstoor je het ritme? Dan verstoor je ook andere processen in je lichaam. Bijvoorbeeld hoe je lichaam glucose verwerkt.

2: Zorg dat je genoeg slaapt
De meeste mensen hebben 7 of 8 uur slaap nodig. Toch slapen we gemiddeld steeds minder. Sommige mensen hebben genoeg aan 6 uur slaap. Probeer goed te voelen hoeveel slaap je zelf nodig hebt. 4 of 5 uur slaap per nacht is in ieder geval niet genoeg.

3: Maak je slaapkamer donker en stil
De omstandigheden waarin je slaapt, zijn ook belangrijk. Een slaapplek zonder licht en geluid is het beste. Met dunne gordijnen waardoor het straatlicht naar binnen komt, slaap je minder goed. 

4: Let op de temperatuur waarin je slaapt
Slapen is het lekkerst als het niet te warm is. IJskoud is ook niet goed. Het beste slaap je in een ruimte die 1 of 2 graden koeler is dan de rest van je huis. Wetenschappers onderzoeken nog wat precies de beste temperatuur is om te slapen. 

5: Bereid je lichaam voor op slapen
Het helpt om je lichaam te vertellen dat je gaat slapen. Dit kun je doen met een aantal vaste gewoontes. Bijvoorbeeld 1 uur voor je gaat slapen geen schermen meer gebruiken, zoals je telefoon of de televisie. Een filter op je telefoon dat blauw licht filtert, helpt ook. En zorg voor vaste gewoontes voor het slapen. Bijvoorbeeld eerst de televisie uit en daarna een boek lezen, douchen, tandenpoetsen en naar bed.

6: Besef dat slaap belangrijk is
Slaap hoort bij een gezonde leefstijl. Net zoals bewegen en voeding. Bedenk je af en toe eens hoe je slaapt. Slaap je vaak slecht? Of gaat er iets anders niet helemaal goed? Als je klachten langer blijven, ga dan naar de huisarts. Bijvoorbeeld als je vaker dan 3x per week niet goed slaapt en dit langer dan 3 maanden duurt.

7: Bedenk dat diabetes je slaap beïnvloedt
Lage en hoge bloedglucoses kunnen je slaap in de war brengen. Ook diabetestechnologie kan invloed hebben op je slaap. Bijvoorbeeld de alarmen van glucosesensoren. Heb je hier veel last van? Bespreek dit dan met je zorgverlener. Juist bij diabetes is goed slapen belangrijk. Een slechte nachtrust kan namelijk ook weer zorgen voor hogere of juist lagere bloedglucoses.

Praat mee!
Merk jij verschil in je bloedglucose na een slechte of juist goede nacht? Heb je nog meer tips om goed te slapen met diabetes? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Wetenschappers onderzoeken wat slaap doet met de bloedglucose. Wil je hier meer van weten. Lees dan dit interview met onderzoeker dr. Femke Rutters van het Amsterdam UMC. Zij werkte ook mee aan dit lijstje met tips.

Van de redactie

11 volgers

13 blogberichten

Terug naar blog