Behandeling

Insuline spuiten bij diabetes type 2

Het is soms beter om over te stappen van tabletten naar insuline. Waarom is dit soms nodig bij diabetes type 2, en hoe vaak spuit je dan insuline?

In het kort   

  • Soms zijn tabletten niet genoeg om de bloedglucose te verlagen. Je hebt dan injecties met insuline nodig.
  • Sommige mensen hebben sneller insuline nodig dan andere mensen.
  • Niet iedereen hoeft over te stappen naar insuline.
  • Hoe vaak je insuline spuit, hangt af van de soort insuline.
  • Je kijkt samen met je arts welke insuline bij jou past. 

Van tabletten naar insuline 

De behandeling van diabetes type 2 is meestal met tabletten. Deze verlagen de bloedsuiker, dus je bloedglucose. De bloedglucose blijft soms na een tijdje toch te hoog. De tabletten werken niet meer genoeg. Je hebt dan insuline nodig. Dit noemen we toevoegen van insuline. Insuline verlaagt de bloedglucose. Een normale bloedglucose maakt de kans kleiner op andere aandoeningen bij diabetes. Je geeft jezelf insuline met een spuit. Deze spuit heet een insulinepen. Bekijk uitleg over de insulinepen in Spuiten met een insulinepen bij diabetes type 1.

Een insulinepen is een spuit met insuline. Het lijkt een beetje op een grote vulpen.

Wanneer is insulinebehandeling nodig? 

Sommige mensen stappen pas over op insuline als ze al lange tijd diabetes hebben. Het kan ook eerder nodig zijn. En sommige mensen hoeven nooit over te stappen. De tabletten blijven dan genoeg werken. Dit is verschillend bij mensen. Het heeft bijvoorbeeld te maken met hoeveel insuline je lichaam zelf maakt. En hoe goed je lichaam reageert op insuline.

Hoe weet je of je moet overstappen? 

Heb je diabetes type 2? Dan wordt regelmatig de HbA1c-waarde gemeten in je bloed. Het HbA1c zegt iets over je gemiddelde bloedglucose in de laatste 2-3 maanden. Is je HbA1c lange tijd hoger dan 53 mmol/mol? En helpt niets anders om de bloedglucose te verlagen? Je arts kan dan voorstellen dat je insuline gaat gebruiken. Ben je ouder dan 70 jaar? De HbA1c-waarde kan soms iets hoger zijn voordat insuline nodig is. Je arts vertelt welke waarde goed is voor jou.

Kun je overstap uitstellen? 

Het is soms niet nodig om meteen van tabletten naar insuline te gaan als de dokter het voorstelt. Je kunt dit samen met je behandelaar bekijken. Misschien kun je iets veranderen waardoor de insuline nog niet nodig is. Je kijkt dan samen naar welke tabletten je gebruikt, en hoe je deze gebruikt. Je kijkt ook naar je leefgewoonten en wat je eet. Het helpt soms ook als je iedere dag zelf de bloedglucose meet. Je weet dan beter hoe je bloedglucose reageert op dingen in je dagelijks leven. Bijvoorbeeld voeding en beweging.

Opgelucht door insuline 

Het kan voelen als een grote stap om insuline te gaan gebruiken. Maar veel mensen zijn wel opgelucht als ze zijn overgestapt naar insuline. De meeste mensen voelen zich na een paar maanden beter. Ze hebben ook meer energie, en zijn minder moe. Dit komt omdat de bloedglucose lager is.

Hoe vaak spuit je insuline bij diabetes type 2? 

Je gebruikt iedere dag insuline. Hoe vaak spuit je op een dag? Dit is voor iedereen verschillend. Je overlegt samen met je dokter wat het beste bij jou past. En welke soort insuline je gaat gebruiken. Er is bijvoorbeeld insuline die heel lang werkt, of juist heel kort. Je kunt 1, 2, 3, of 4x op een dag insuline spuiten. Dat hangt af van de soort insuline die je gebruikt. > Bekijk hier meer over de soorten insuline 

Bloedglucose meten 

Gebruik je insuline? Je controleert dan regelmatig zelf je bloedglucose. Je meet de bloedglucose 1x op een dag of vaker. Je doet dit meestal met een prik in je vinger, en een glucosemeter. Is de glucosewaarde te hoog? Je hebt dan meer insuline nodig. Is de glucosewaarde te laag? Dan moet je minder insuline spuiten. Dit leer je allemaal, bijvoorbeeld van een verpleegkundige. > Meer over bloedglucose meten

Voorkom hypo's, een te lage bloedglucose 

Het is belangrijk dat je regelmatig eet bij een behandeling met insuline. Dit betekent dat je iets eet op vaste momenten van de dag.  Je slaat dus geen maaltijden over. Je hebt dan minder kans om een hypo te krijgen. Een hypo is een te lage bloedglucose.

Gesprekskaart Goed op weg met Diatech

Wil je meer weten over glucosesensoren en insulinepompen? Er is nu een online kaart met 9 onderwerpen over technologie. Je ziet er vragen en antwoorden. Deze kaart is ook handig voor een gesprek met je zorgverlener.

Bekijk het artikel

Artikel met medewerking van:

  • dr. Fred Storms - internist-diabetoloog

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 24 maart 2023

Lees meer over Behandeling van diabetes type 2

Volgend artikel