Meer uitleg over semaglutide
Bij Diabetesvereniging Nederland vind je meer uitleg over semaglutide zoals Ozempic. Hoe werken deze middelen?
Naar uitleg over semaglutide op dvn.nlSemaglutide is een medicijn voor mensen met diabetes type 2. Bekende merken zijn Ozempic en Rybelsus. Sommige mensen zonder diabetes gebruiken Ozempic om af te vallen. Hierdoor is er niet genoeg voor iedereen.
In het kort
Ozempic is een medicijn voor mensen met diabetes type 2. Het verlaagt je bloedsuiker, dus de bloedglucose. De naam Ozempic komt van de fabrikant. Semaglutide is het stofje dat werkt in je lichaam. Ozempic is semaglutide in een injectie (spuit). Een ander merk is Wegovy, dit is ook semaglutide in een injectie. Er zijn een aantal vervelende bijwerkingen, zoals buikpijn, diarree en overgeven (spugen). Een bekende bijwerking is dat mensen vaak gewicht verliezen.
De fabrikant die Ozempic maakt, maakt ook Rybelsus. Dit is een semaglutide tablet, een pil waar dezelfde stof in zit als Ozempic. Deze semaglutide tabletten werken ongeveer hetzelfde als de injecties. Sommige mensen vinden het moeilijk om pillen door te slikken. Dan kunnen injecties een betere oplossing zijn. De tabletten kunnen dezelfde bijwerkingen hebben als de injecties.
Bij Diabetesvereniging Nederland vind je meer uitleg over semaglutide zoals Ozempic. Hoe werken deze middelen?
Naar uitleg over semaglutide op dvn.nlOzempic is bedoeld voor mensen met diabetes type 2. Maar ook steeds meer mensen zonder diabetes gebruiken dit medicijn. Bijvoorbeeld om gewicht te verliezen. De fabrikant kan nu niet genoeg Ozempic maken voor iedereen. Dit is vervelend voor mensen met diabetes type 2, die dit medicijn nodig hebben voor hun behandeling. Er is ook te weinig van andere medicijnen die hetzelfde doen als Ozempic.
Heb je semaglutide nodig voor jouw behandeling? En is er niet genoeg? Je kunt dit melden bij Meldpunt Medicijntekorten. Diabetesvereniging Nederland verzamelt deze meldingen. Ze doen dit om acties te ondersteunen en advies te geven, zoals aan de overheid.
Naar het Meldpunt Medicijntekorten op dvn.nlGebruik je semaglutide zonder begeleiding van je zorgverlener? Dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld heftige problemen krijgen met je maag en darmen.
Je kunt niet zomaar semaglutide nemen. Het medicijn is alleen te krijgen met een recept van je arts. Je moet ook voldoen aan speciale voorwaarden.
Zelf online semaglutide kopen is niet verstandig. Ozempic kopen in Nederland zonder recept is zelfs verboden. De middelen zijn vaak nep. Er kunnen andere onbekende stofjes in zitten. Dit is erg gevaarlijk. Je hebt bij semaglutide altijd begeleiding nodig van een zorgverlener.
Steeds meer mensen zijn te zwaar, ze hebben overgewicht. Het heeft veel te maken met onze dagelijkse omgeving. Het Diabetes Fonds legt dit verder uit.
Naar de uitleg op diabetesfonds.nlSemaglutide hoort bij een groep medicijnen met de naam GLP1-agonisten. Deze medicijnen doen in je lichaam hetzelfde als een hormoon in je darmen. Dit hormoon heet GLP1 en het heeft invloed op je bloedsuiker.
Semaglutide (Ozempic, Wegovy en Rybelsus) is niet de enige GLP1-agonist. Andere zijn bijvoorbeeld liraglutide (merknamen Saxenda en Victoza), dulaglutide (merknaam Trulicity) en exenatide (merknamen Bydureon en Byetta). Er is vooral te weinig van de middelen die je injecteert. Dat zijn ze bijna allemaal.
Er is nu ook een ander nieuw medicijn, met de stof tirzepatide. Tirzepatide stof zorgt voor meer evenwicht in je bloedsuikerwaarden. Het medicijn heet Mounjaro. Het is bedoeld voor de behandeling van mensen met diabetes type 2, en voor de behandeling van mensen met veel overgewicht hebben (=obesitas). Dit medicijn met tirzepatide is alleen te krijgen met een recept van een zorgverlener.
> Meer weten over tirzepatide (Mounjaro)? Bekijk dit nieuwsbericht over tirzepatide en de nieren.
Wil je meer weten over de nieuwste ontwikkelingen? Bijvoorbeeld over nieuwe behandelingen, medicijnen en onderzoek. Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt deze iedere 2 weken.
Meld je gratis aanArtikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 29 april 2024