Wazig zicht, droge ogen en dubbel zien

Laatste activiteit: 13 mei 2024 7 reacties 4 volgers 0 waarderingen
Sugardaddy
Moderator
7 mei 2024 om 10:22
Moderator

Sinds een maand heb ik last van wazig zicht. Toch maar eens langs de opticien, want ja ben ook niet de jongste meer. En hoewel ik ter plekke een stuk scherper kon zien, gaf de opticien aan dat het wazig zicht mogelijk een andere oorzaak heeft en een bril nog niet de oplossing is. Dus naar de huisarts en die heeft een simpele oogdruppel voorgeschreven voor droge ogen en dat lijkt wel wat te helpen. Soms is het wazig zicht helemaal weg, soms kan ik borden boven de weg niet meer lezen.

Heeft iemand ervaring hiermee en een oplossing?

Mijn suiker is relatief in range (90%) en hba1c is <46.

7 reacties

Avatar van Marten
7 mei 2024 om 17:50

Ik heb net twee staar-operaties achter de rug. Maar goed, ik ben net 70 geworden.

Maar, mijn internist stuurde mij naar de oogarts omdat een ogencheck hoort bij DM1. Alles ok, maar wel staar dus. Vanaf nu om de twee jaar een oogarts - check.

Ik zou dus naar een oogarts gaan.

Suc6, Marten

Yvonne
Moderator
8 mei 2024 om 11:12
Moderator

Mijn advies is ook naar een oogarts gaan.

Zelf heb ik nog steeds periodes dat ik wat minder scherp zie en andere perioden ben ik voor mijn gevoel Arendsoog. Ook nu ik scherp ben ingesteld, blijft mijn zicht schommelen. Time in range 84% (mijn internist vond 90 % te veel) en hb1ac van 44. Maar dat schommelen van scherp zicht is bij mij altijd geweest en is ook gebleven na mijn staaroperaties op mijn 57e. Daar heb ik me bij neer gelegd. Maar bij jou is het nieuw.

Tien jaar terug is stof van een bouwplaats in mijn ogen gestormd en de huisarts kon niets vinden. De oogarts destijds had ook niet zo'n waardering voor de oogapparatuur van de gemiddelde huisarts. De schade van splintertjes aan mijn hoornvliezen zijn toen met een zalf opgelost.

8 mei 2024 om 13:10

Hoi Sugardaddy,

Eerlijk gezegd herken ik dat wazige zicht wel. Toch goed om te informeren bij de oogarts inderdaad.. Wat betreft het dubbel zien: dat had ik ook. Bij mij bleek ik toen prismaglazen nodig te hebben (constateerde een optometrist) omdat ik vooral aan het scherpstellen was met de spieren bij mijn ogen (corrigeren voor een soort scheelzien: dat kan zowel horizontaal als verticaal). Dat zorgde ook voor de ene keer wazig zien en de andere keer niet. Ik had daardoor ook nystagmus (dan gaan je pupillen heel snel heen en weer bij het kijken, en dat fenomeen wordt/kan dan vaak alleen door anderen (worden) waargenomen). Het is lastig te achterhalen wat het is (een glaucoom zou ook nog kunnen of misschien zelfs staar inderdaad). Daarom lijkt een bezoek aan de oogarts inderdaad verstandig..

P.S. in mijn geval heb ik trouwens ook pupil-stiffness en kleine pupillen (iets wat ook op langdurige DM1 lijkt terug te voeren)...

Succes!

Met groet van Welmoed

Bewerkt op 8 mei 2024 om 14:36
11 mei 2024 om 22:51

Beste Sugardaddy,

Een bezoek aan de oogarts is met deze klachten wel sterk geïndiceerd! Wacht daar niet te lang mee.

Je klachten kunnen gerelateerd zijn aan de DM, maar ook andere oorzaken kunnen een rol spelen.

Het feit dat je 90% binnen de TIR zit is goed, maar zegt niet alles. Sterke wisselingen van je bloedglucose binnen de range kan de visusklachten geven. Verstopte traankliertjes, glaucoom en diabetes retinopathie kan ook passen bij je klachten naast eventuele neurologische oorzaken.

Een oogarts kan bijvoorbeeld een retinascan (OCT) maken en je ogen spiegelen en/of een fundoscopie maken.

Succes.

Sugardaddy
Moderator
13 mei 2024 om 13:39
Moderator

Lieve mensen heel veel dank voor de input. Het bevestigd dat het weer tijd wordt voor een bezoek aan een arts, de afspraak is in de maak. Ik laat nog weer van me horen hier als het mysterie is ontrafeld.

Sugardaddy
Moderator
13 mei 2024 om 13:45
Moderator

En Marten nog gefeliciteerd met de mooie mijlpaal!

Avatar van Marten
13 mei 2024 om 17:21

Dank je :)