Wat doet kort slapen met je hart en lichaam bij diabetes type 1?

  • Gepubliceerd op: 3 juli 2024
  • Categorie: Diabetes type 1 (en LADA)

Wat is de invloed van kort slapen op je hart en lichaam bij diabetes type 1? Onderzoekers bekeken dit bij jongeren en volwassenen.

Je bent meestal moe na een nacht kort slapen. Maar het is ook ongezond, vooral als je diabetes hebt. Onderzoekers zagen dat kort slapen niet goed is voor het hart en lichaam van mensen met diabetes type 1. Dit is vooral zo bij jongeren met type 1, zegt het nieuwe onderzoek.

Slaap meten met een polsbandje

Onderzoekers keken naar hoe jongeren en volwassenen met diabetes type 1 slapen. En wat voor invloed dit heeft op hun hart en lichaam. De deelnemers droegen een week lang een speciale polsband. Met dit apparaatje konden de onderzoekers zien hoe de deelnemers sliepen.

Hoe stijf zijn de slagaders?

De wetenschappers onderzochten de gezondheid van het hart en lichaam bij de deelnemers. Zo keken ze hoe stijf de slagaders waren. Dit is een belangrijke aanwijzing voor de gezondheid van je hart en bloedvaten. Ook maakten de onderzoekers bij de jongeren een MRI-scan. Verder keken ze ook naar andere dingen, zoals naar bloedglucosewaarden en de bloeddruk.

Kort slapen = minder gezond hart en lichaam

De onderzoekers zagen dat kort slapen zorgde voor een minder goede gezondheid van het hart en lichaam bij volwassenen en jongeren met diabetes type 1. Dit was vooral zo bij jongeren. Wat is kort slapen dan precies? In dit onderzoek was dat minder dan 7 uur per nacht slapen. De wetenschappers zagen een verband tussen minder dan 7 uur per nacht slapen en:

  • stijvere slagaders, dus ze zijn minder soepel (dit is niet goed)
  • een verminderde gevoeligheid voor het hormoon insuline
  • een hogere bloeddruk
  • een bredere taille (de omtrek van je lichaam, gemeten aan de onderkant van je ribben)
  • een hogere BMI (dit is een afkorting van de Engelse woorden Body Mass Index, je BMI hangt af van je gewicht en je lengte)

Meer onderzoek nodig

Er is wel meer onderzoek nodig naar wat precies de invloed is van kort slapen bij diabetes type 1, op je lichaam en gezondheid. Dit onderzoek duurde kort. En er deden niet veel deelnemers mee. Misschien lukt het de polsband ook niet altijd om slaap goed te meten. Want heel precies je slaap meten is best moeilijk. Verder speelt hoe lang je slaapt misschien niet alleen mee, maar ook hoe goed je slaapt. Dus de kwaliteit van je slaap.

Genoeg slapen is niet altijd makkelijk

Genoeg slapen bij diabetes type 1 is dus waarschijnlijk nog belangrijker dan we al dachten. Maar dit valt niet altijd mee, bijvoorbeeld door het alarm van je glucosesensor. Of door je insulinepomp die in de weg zit. 

> Wil je meer informatie over slaap en diabetes? Bekijk het in dit artikel. Je vindt hier ook tips. Ook kun je de podcast en het webinar hieronder luisteren. Of praat mee op ons online Trefpunt.

Wat doet diabetestechnologie met je slaap?

Je draagt een glucosesensor en insulinepomp ook ’s nachts. Merk je dit? Heb je er last van? Bekijk meer over technologie en slaap.

Bekijk het artikel