Diabetes en (niet)slapen

Laatste activiteit: 22 juni 2024 18 reacties 9 volgers 2 waarderingen
Yvonne
Moderator
15 maart 2024 om 15:29
Moderator

Diabetes en goed slapen gaan niet altijd goed samen, op deze website staat er al veel over: Slaapproblemen en diabetes of deze: Problemen met slapen bij diabetes (dvn.nl)

Zelf vind ik nachtelijke hypo's een groot probleem. In de eerste plaats omdat het een tijd duurt eer ik wakker wordt van een hypo, dan zit ik al heel laag en heb dus een drijfnat bed van het vele zweten. Buiten alle andere nare effecten van een zware hypo. Midden in de nacht mijn hele bed verschonen met een hoofd dat er niet is en het lichaam trouwens ook niet, vind ik geen optie. Ik wikkel me na wat glucosetabletten en nog wat trage koolhydraten dan maar in mijn dikke badstofkamerjas en probeer nog wat uurtjes slaap te maken. De volgende ochtend vrolijk opstaan is er echter niet bij.

Overigens helpt de FSL2 mij hier niet bij, ik kan 's-nachts soms zo snel in waarde zakken dat de FSL te veel valse alarmen geeft op normale dagen, gelukkig gebeurt het niet zo vaak meer als in de pre FSL2 periode.

Welke andere ervaringen zijn er met slaapproblemen en wie heeft voor zichzelf oplossingen gevonden en wil die hier delen?

Bewerkt op 28 mei 2024 om 13:57

18 reacties

Avatar van Marten
16 maart 2024 om 22:14

Hoi,

Mbt diabetes geen problemen, maar met de complicatie poly-neuropathie wel degelijk. Als het te heftig wordt trek ik een paar sokken aan. Dat helpt.

gr Marten

27 maart 2024 om 19:23

Toen ik laatst in mijn mandje lag, kon ik maar niet in slaap komen. Geen idee, piekeren was het ook niet. Toen ik na een paar uur (!) toch nog eens mijn bloedsuiker had gemeten zat ik gewoon net 'effe' te laag. Geen hypo maar kennelijk net te laag dat mijn lichaam het vertikte om in slaap te dommelen. Ik heb daarna wat kleins gegeten en viel korte tijd later in een diepe slaap. Zo kan het ook. Hebben jullie ook dergelijke slaap perikelen ?

Avatar van BertR
29 maart 2024 om 14:14

Sinds kort heb ik meer last van kramp en tintelende en slapende armen en benen. Ben voor nader onderzoek doorverwezen naar de neuroloog. Maar helaas, lange leve de wachtlijsten. Martini Groningen 200 dagen, in Assen 135 en in Scheemda 70. Helaas is Maastricht te ver weg, daar kan je binnen een week terecht.

Als de oorzaak poly neuropathie zou blijken te zijn, dan is het niet anders.

Met groet,

Bert

HappyArthur
Moderator
30 maart 2024 om 16:41
Moderator

Helaas geen oplossingen. Na een hypo lig ik een tijd wakker voordat ik weer een beetje slaap.

16 april 2024 om 11:10

Sinds een week of drie heb ook ik slaapproblemen. Homeopatisch middel gekocht, werkte 1 of 2 keer. Van de huisarts vorige week een maagzuurtablet voorgeschreven gekregen omdat ik zo nu en dan ook hoestte. Het hielp tegen de hoest, maar ik slaap soms of helemaal niet of maar 3 uur. Heb nu weer een bericht gestuurd naar huisarts. Ook het gevoel in mijn voeten vermindert en voelt raar aan. Daarbij veel pijn onder de voeten. Kortom niet prettig allemaal en overdag: moe en moe. Komt weinig uit handen.

16 april 2024 om 15:06

Weinig problemen. Check voor het slapen gaan de app. Spuit dan de langdurige Treshiba. Als ik hoog zit spuit ik ook wat snelle insuline bij. Heb mijn mobiel altijd op het nachtkastje voor eventuele alarmen. Ben 73 en moet er wel eens uit voor een plas dan check ik ook altijd even. Als je wat ouder bent lig je wel eens vaker wakker. Dan lees ik even in mij E boek of op mijn mobiel teletext na een kwartier draai ik me weer om. Je moet 1 ding niet doen gaan piekeren over wakker liggen.

16 april 2024 om 16:26

Ook weinig slaapproblemen, wel half jaar geleden besloten om de langwerkende insuline ‘s morgens te nemen. Resultaat minder nachtelijke hypos. Alarm ook wat hoger gezet, liever een keer alarm als echte hypo.

16 april 2024 om 22:01

Ha Maarten

Kun jij dat uitleggen van die langwerkende in de ochtend?

vr gr Arie

17 april 2024 om 17:45

Gisteren Valdispert melatonine voorgeschreven gekregen van huisarts. Werd niet vergoed. Fout omschreven omtrent tijdstip van innemen. Ga het vanavond innemen op mijn eigen manier. We zullen zien.

21 april 2024 om 19:11

Hallo Yvonne,

Helaas heb ik ook niet de oplossing voor je.

Ik slaap ook slecht. Vooral het nachtelijke plassen is de oorzaak en zo nu en dan een hypo of hyper. Als ik naar bed ga of wakker wordt 's nachts, controleer ik en neem daar al actie op. Neem ook alles mee naar bed. Mag van mijn behandelaar geen slaapmedicatie of iets in die aard innemen, voor het feit dat je wakker wordt bij een hypo of een hyper. Bij mij duurt het soms ook best lang voordat ik wakker wordt van een hypo. De FSL alarmen heb ik uitgezet want, dan slaap ik helemaal niet meer. Wens je veel succes 🍀

4 mei 2024 om 17:58

Hallo allen

Behoor ook tot de slechte slapers. Maar kan er me niet druk om maken. Ben met pensioen kan overdag rusten. Wil niet meer medicijnen, en waar het vandaan komt weet ik. Voor mijn heeft het rust gegeven door het los te laten.

6 mei 2024 om 10:25

Dankje Noud, ik ben ook gepensioneerd, 72 jaar, maar lig net zoals vannacht de hele nacht wakker. Ik kan ook rustig aan doen, maar het vervelende is dat je bv dingen af moet zeggen. Mijn dochter zou komen met 2 kleinkinderen.

8 mei 2024 om 17:22

Bekend fenomeen, dat de FSL hapert bij snelle daling of stijging. Je kan proberen een app te gebruiken die een continumeter maakt van je FSL. Voor iPhone is dat Shuggah, voor Android is dat Diabox. Die zijn beter bij snel veranderende bloedsuikers en kunnen je dus eerder waarschuwen.

8 mei 2024 om 23:43

Hallo Petra. Das inderdaad vervelend. Ik kan wel schijven wat bij mijn wel is wil helpen.

Me ontspanning oefeningen willen wel is helpen, heb het geleerd tijden een training om pijn klachten onder controle te houden. Onze klein kinderen heb ik zelf verteld dat Opa er niet altijd kan zijn voor ze en waarom, de tijd die het wel kan is het feest. Maar ik snap het dat je heel graag gewoon afspraken kan maken en niet af hoef te melden. Ervaar het zelf ook, vandaar dat ik er bij vermeld dat ik door mijn gebreken niet altijd me afspraak kan na komen.