Diabetes en (niet)slapen

Laatste activiteit: 31 maart 2024 5 reacties 1 volger 1 waardering
Yvonne
Moderator
15 maart 2024 om 15:29
Moderator

Vandaag is de internationale dag van de slaap. Diabetes en goed slapen gaan niet altijd goed samen, op deze website staat er al veel over:

Slaapproblemen en diabetes - diabetes.nl

of deze Problemen met slapen bij diabetes (dvn.nl)

Zelf vind ik nachtelijke hypo's een groot probleem. In de eerste plaats omdat het een tijd duurt eer ik wakker wordt van een hypo, dan zit ik al heel laag en heb dus een drijfnat bed van het vele zweten. Buiten alle andere nare effecten van een zware hypo. Midden in de nacht mijn hele bed verschonen met een hoofd dat er niet is en het lichaam trouwens ook niet, vind ik geen optie. Ik wikkel me na wat glucosetabletten en nog wat trage koolhydraten dan maar in mijn dikke badstofkamerjas en probeer nog wat uurtjes slaap te maken. De volgende ochtend vrolijk opstaan is er echter niet bij.

Overigens helpt de FSL2 mij hier niet bij, ik kan 's-nachts soms zo snel in waarde zakken dat de FSL te veel valse alarmen geeft op normale dagen, gelukkig gebeurt het niet zo vaak meer als in de pre FSL2 periode.

Welke andere ervaringen zijn er met slaapproblemen en wie heeft voor zichzelf oplossingen gevonden en wil die hier delen?

5 reacties

Avatar van Marten
16 maart 2024 om 22:14

Hoi,

Mbt diabetes geen problemen, maar met de complicatie poly-neuropathie wel degelijk. Als het te heftig wordt trek ik een paar sokken aan. Dat helpt.

gr Marten

27 maart 2024 om 19:23

Toen ik laatst in mijn mandje lag, kon ik maar niet in slaap komen. Geen idee, piekeren was het ook niet. Toen ik na een paar uur (!) toch nog eens mijn bloedsuiker had gemeten zat ik gewoon net 'effe' te laag. Geen hypo maar kennelijk net te laag dat mijn lichaam het vertikte om in slaap te dommelen. Ik heb daarna wat kleins gegeten en viel korte tijd later in een diepe slaap. Zo kan het ook. Hebben jullie ook dergelijke slaap perikelen ?

Avatar van BertR
29 maart 2024 om 14:14

Sinds kort heb ik meer last van kramp en tintelende en slapende armen en benen. Ben voor nader onderzoek doorverwezen naar de neuroloog. Maar helaas, lange leve de wachtlijsten. Martini Groningen 200 dagen, in Assen 135 en in Scheemda 70. Helaas is Maastricht te ver weg, daar kan je binnen een week terecht.

Als de oorzaak poly neuropathie zou blijken te zijn, dan is het niet anders.

Met groet,

Bert

HappyArthur
Moderator
30 maart 2024 om 16:41
Moderator

Helaas geen oplossingen. Na een hypo lig ik een tijd wakker voordat ik weer een beetje slaap.