MODY

Over MODY 3

MODY 3 kan lijken op andere soorten diabetes, zoals diabetes type 1. Wat is MODY 3?

In het kort 

  • MODY 3 heet ook wel HNF1A MODY.
  • Bij MODY 3 heb je meestal bepaalde tabletten nodig die de alvleesklier helpen insuline af te geven.
  • Bij een zwangerschap kan MODY 3 problemen geven, soms heb je dan extra behandeling en controles nodig.

Wat is MODY 3?

Een ander woord voor MODY 3 is HNF1A MODY. Bij MODY 3 geeft je alvleesklier niet genoeg insuline af. Ook maakt je alvleesklier soms niet genoeg insuline. Hierdoor blijft je bloedsuiker te hoog. In het begin is dat vooral zo na het eten. MODY 3 lijkt veel op MODY 1.

Diagnose van MODY 3 

MODY 3 kan lijken op andere soorten diabetes. Bij kinderen met MODY 3 denken dokters meestal eerst aan diabetes type 1. Een goede diagnose is belangrijk voor de behandeling. Met DNA-onderzoek kunnen dokters zien of je MODY 3 hebt, of de erfelijke aanleg hiervoor. 

Hoe herken je MODY 3?

Je kunt denken aan MODY 3 als je bij de diagnose diabetes type 1 geen afweerstoffen in je bloed hebt. En als je nooit ketoacidose hebt gehad. Soms krijg je het tijdens een zwangerschap. MODY 3 begint meestal met hoge bloedsuikers. Hierdoor kun je deze symptomen hebben:

  • je plast vaak
  • je drinkt veel
  • je bent snel moe

> Bekijk meer over hoe je MODY kunt herkennen.

Behandeling van MODY 3

Bij MODY 3 verbetert de bloedsuiker vaak al door gezond eten en genoeg bewegen. Helpt dat niet genoeg? Dan zijn er medicijnen die ervoor zorgen dat de alvleesklier meer insuline afgeeft. Deze medicijnen heten SU-derivaten. Bij MODY 3 gaat de alvleesklier na een tijdje minder goed werken. Dan is soms insuline nodig. Maar vaak is dat lang uit te stellen.

Gevolgen van MODY 3

Bij MODY 3 kun je na een tijdje te maken krijgen met problemen die vaak samengaan met diabetes, zoals met je hart en bloedvaten, nieren, zenuwen of ogen. Bij mensen met MODY 3 zit er soms te veel cholesterol in het bloed. Daardoor heb je meer kans op hart- en vaatziekten. Dan heb je medicijnen nodig die het cholesterol verlagen. Sommige mensen met MODY 3 hebben ook een of meerdere leveradenomen. Een leveradenoom is een gezwel in de lever dat niet gevaarlijk is. Aandoeningen die te maken hebben met diabetes heten complicaties. Welke klachten komen voor? > Bekijk hier meer over diabetes en andere aandoeningen

Zwangerschap bij MODY 3

Heb je MODY 3 en wil je zwanger worden? Dan is het goed om dit te bespreken met je internist of gynaecoloog. Want bij een zwangerschap kan MODY 3 problemen geven. Je hebt daarom soms extra behandeling en controles nodig.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Mariëlle Schroijen - internist-endocrinoloog, Leids Universitair Medisch Centrum

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 2 maart 2023

Lees meer over Soorten MODY

Volgend artikel