MODY

Hoe erfelijk is MODY?

MODY is erfelijk. Hoe groot is de kans dat kinderen en andere familieleden ook MODY krijgen?

In het kort  

  • Je krijgt MODY doordat je de aanleg voor MODY erft van je ouders.
  • Ouders, kinderen, broers en zussen van iemand met MODY hebben 50 procent kans om de aanleg te hebben. 
  • Heb je de erfelijke aanleg voor MODY? Dan krijg je meestal ook MODY.
  • Familie kan laten onderzoeken of ze MODY hebben of aanleg om MODY te krijgen.

Erfelijkheid en MODY

Bij MODY kan de alvleesklier niet goed alle taken uitvoeren. Dat komt door een foutje in je DNA. Dat foutje is erfelijk. DNA is een soort bouwplan van je lichaam. Je ouders kunnen het DNA-foutje doorgeven. Het krijgen van MODY heeft dus alles te maken met erfelijkheid. Dat is anders dan bij diabetes type 1 of type 2.

Kans op MODY in de familie 

MODY heeft niet alleen gevolgen voor jezelf. Ook je ouders, kinderen, broers of zussen kunnen de erfelijke aanleg voor MODY hebben. De kans daarop is 50 procent. Dus van 10 directe familieleden, hebben er gemiddeld 5 de aanleg. Heb je de erfelijke aanleg voor MODY, dan krijg je meestal ook echt MODY. Familieleden kunnen onderzoek laten doen. Zo kunnen ze weten of ze MODY hebben, of aanleg om het te krijgen. Dat is ook belangrijk om te weten bij een zwangerschap.

Erfelijkheid MODY laten onderzoeken

Een laboratorium in Leiden kan bloed onderzoeken op MODY. Daarvoor ga je niet zelf naar Leiden. Je arts kan een buisje bloed daarheen sturen. Na ongeveer 4 maanden krijg je de uitslag. Het is goed om je familie te vertellen over MODY. Ze kunnen dan letten op mogelijke symptomen en onderzoek naar MODY laten doen. Misschien hebben ze al een diagnose diabetes type 1 of 2. Het is belangrijk om te weten of het toch geen MODY is. Want de behandeling voor MODY is vaak anders.

Soorten MODY en erfelijkheid

Er zijn verschillende soorten MODY. Ze hebben een nummer, maar ook een langere naam met cijfers en letters. Dat is medische taal voor waar precies het foutje zit in het DNA. MODY 1 heet bijvoorbeeld ook HNF4A MODY. De soorten MODY zijn dus verschillend. Maar er zijn geen verschillen in erfelijkheid tussen de soorten MODY.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Mariëlle Schroijen - internist-endocrinoloog, Leids Universitair Medisch Centrum

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 2 maart 2023