MODY

Over MODY 5

MODY 5 heet ook wel HNF1B MODY. Naast klachten van diabetes kun je ook andere problemen hebben, zoals met de nieren. Wat is MODY 5?

In het kort 

  • Bij MODY 5 heb je vaak ook andere problemen, zoals aan de nieren.
  • MODY 5 begint vaak met blaasjes met vocht in de nieren. Later krijg je vaak diabetesklachten.
  • De behandeling van MODY 5 is meestal met insuline. Ook heb je soms behandeling nodig tegen andere problemen.
  • Heb je MODY 5 en wil je zwanger worden? Vraag dan advies aan je internist of gynaecoloog.

Wat is MODY 5?

Een ander woord voor MODY 5 is HNF1B MODY. Bij MODY 5 is er iets niet goed gegaan in de bouw van verschillende organen. Bijvoorbeeld bij de alvleesklier, geslachtsdelen en urinewegen. De urinewegen zijn de nieren, de blaas en de ‘buisjes’ waar de urine doorheen gaat in het lichaam. De alvleesklier is vaak wat kleiner dan normaal, of een stukje ontbreekt. Daardoor kan je alvleesklier niet genoeg insuline afgeven en blijft je bloedsuiker te hoog.

Diagnose van MODY 5

MODY 5 kan lijken op andere soorten diabetes. Bij kinderen met MODY 5 denken dokters meestal eerst aan diabetes type 1. Een goede diagnose is belangrijk, want het maakt uit voor je behandeling. Met DNA-onderzoek kunnen dokters bepalen of je MODY 5 hebt, of de erfelijke aanleg hiervoor.

Hoe herken je MODY 5?

De klachten van MODY 5 kunnen erg verschillen. Ze kunnen licht zijn maar ook ernstig. Bij MODY 5 heb je vaak ook andere problemen, zoals aan de nieren of lever. Je kunt denken aan MODY 5 als meerdere mensen in de familie diabetes of nierproblemen hebben. MODY 5 begint vaak met cysten in de nieren. Dit zijn blaasjes met vocht. Later krijg je vaak klachten van diabetes, door een te hoge bloedsuiker. Klachten die passen bij MODY 5 zijn:

  • je plast vaak
  • je drinkt veel
  • je bent snel moe
  • je hebt buikpijn en (vettige) diarree 
  • je valt af

> Meer over hoe je MODY herkent.

Andere problemen bij MODY 5

Bij MODY 5 kun je ook andere problemen hebben. Bijvoorbeeld met je nieren en urinewegen. Bij vrouwen kunnen de baarmoeder en vagina wat anders zijn dan normaal. Bij mannen kan het gebeuren dat er geen zaadleider is. Hier gaat sperma doorheen in het lichaam. Bij sommige mensen met MODY 5 werken de nieren minder goed. Je hebt dan bijvoorbeeld 1 grote nier, of juist 2 kleinere nieren.

Behandeling van MODY 5

Met MODY 5 heb je meestal een behandeling met insuline nodig. Dit kan door insuline te spuiten of met een insulinepomp. Soms helpen speciale tabletten, deze heten SU-derivaten. Deze tabletten zorgen ervoor dat je alvleesklier insuline afgeeft. Bij MODY 5 kun je ook behandeling nodig hebben voor andere problemen, zoals klachten aan je maag en darmen. Je kunt dan speciale tabletten slikken, zodat stofjes uit het eten beter worden opgenomen in het lichaam.

Gevolgen van MODY 5

Bij MODY 5 kun je na een tijdje te maken krijgen met andere aandoeningen die vaak samengaan met diabetes. Dit zijn bijvoorbeeld problemen met je hart en bloedvaten, nieren, zenuwen of ogen. Als je bloedglucosewaarden goed zijn, heb je minder kans op deze problemen. Aandoeningen die te maken hebben met diabetes heten complicaties. Welke klachten komen voor? > Bekijk hier meer over diabetes en andere aandoeningen

Zwangerschap bij MODY 5

Heb je MODY 5 en wil je zwanger worden? Bespreek dit dan met je internist of gynaecoloog. Heb je vragen over erfelijkheid? Dan kun je worden doorverwezen naar een specialist die alles weet over erfelijkheid. Die kan je vragen beantwoorden en advies geven. Soms heb je tijdens de zwangerschap extra behandeling en controles nodig. Je kunt ook kiezen voor onderzoek naar de baby. Dan kijken dokters of ze problemen zien bij de baby. Zoals problemen met de nieren.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Mariëlle Schroijen - internist-endocrinoloog, Leids Universitair Medisch Centrum

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 2 maart 2023