Verschillende vormen van MODY

Laatste activiteit: 27 juni 2023 3 reacties 2 volgers 1 waardering
Avatar van Toon
Toon
Moderator
12 juni 2023 om 16:25
Moderator

Als moderator voor het Trefpunt heb ik een stukje geschreven over Mody. Het doel is dat we met en voor elkaar een trefpunt creëren waar we vragen en ervaringen met elkaar kunnen delen. Mody dus.

Om deze gespreksgroep een structuur mee te geven heb ik het een en ander aan feitjes hieronder bij elkaar gezet.

Mody is een aparte vorm van Diabetes die zowel lijkt op Diabetes type 1 (DM1) maar ook op Diabetes type 2 (DM2). Het is een vorm van diabetes die ontstaat door een erfelijke afwijking in het DNA en is vrij zeldzaam. In Nederland zijn in totaal ongeveer 1.1 miljoen diabeten waarvan er ongeveer 20.000 Mody hebben. Ook LADA is een minder bekende vorm van diabetes. Maar dit blog gaat over MODY. Er zijn verschillende vormen van Mody waarvan er 4 in Europa regelmatig voorkomen de andere komen wel voor in de rest van de wereld maar haast niet in Europa. In de naam van de verschillende Mody vormen geeft men aan waar in het DNA (het erfelijke materiaal) de afwijking zit.

Mody1 heet :HNF4A Mody - Mody2 heet: GCK Mody - Mody3 heet: HNF1A Mody - Mody4 komt haast niet in Europa voor - Mody  heet HNF1B Mody

Om een diabeet goed te kunnen behandelen is het belangrijk dat het behandelteam goed weet welke vorm van diabetes je hebt. DM1 of DM2 of Mody1, Mody2, Mody3, Mody5. Soms hebben artsen die niet zijn gespecialiseerd in diabetes zelf geen idee dat je een andere vorm van diabetes hebt dan de DM1 of DB2 deze twee komen veel meer voor dan bv. MODY. Welke vorm van Mody je hebt onderzoekt een arts d.m.v. DNA-onderzoek. Als blijkt dat jouw DNA op de hier bovenstaande plekken (bv. HNF4A) een afwijking vertoond dan weten de arts dat je MODY 1 hebt. Voor al deze vormen van Diabetes zijn verschillende behandelingen mogelijk of noodzakelijk.

Op diabetes.nl vind je veel meer informatie over Mody. Volg daarvoor de volgende link:  www.diabetes.nl/mody

Tot zover de droge feiten.

Nu TREFPUNT: de plaats op het internet waar je elkaar kunt treffen als je geïnteresseerd bent in diabetes. De info die je er vind wordt samengesteld of goed gekeurd door deskundigen medici en voorkomt daardoor dat je onjuist wordt geïnformeerd.

Ook in de gespreksgroepen zorgen per groep 2 moderatoren ervoor dat daar de bijdragen, die iedereen vrij kan leveren, wel netjes en juist blijven. In de gespreksgroep MODY plaats ik het artikel dat je nu leest. Ik hoop dat jullie je vrij voelen om te reageren of vragen te stellen over alles wat je interesseert t.a.v. MODY

Als bij de eerste diagnose al vastgesteld is dat je een vorm van Mody hebt, heb je eigenlijk geluk gehad. Sommige diabeten lopen jaren rond met een nog niet gediagnostiseerde vorm van Mody en krijgen dus niet de juiste behandeling waardoor zij hun diabetes maar niet onder controle krijgen. Dit kan vervelende gevolgen hebben omdat ze van hoog naar laag in hun bloedsuikerwaardes op en neer schieten. Wat veel frustratie en onzekerheid op kan leveren. Ik wil jullie graag uitnodigen om in deze gespreksgroep je ervaringen te delen of je vragen te stellen. Iedere vraag of reactie is welkom binnen de regels van deze gespreksgroep. Open een account en je bent welkom.

Ik heb al een paar vragen hieronder opgeschreven maar voel je vrij om ook je eigen vragen te stellen of te reageren op wat een andere Mody deelnemer al heeft geschreven.

  • Waar loop jij als Mody diabeet zoal tegen aan?

  • Weet jij welke vorm van Mody je hebt?

  • Is jouw behandeling veranderd toen bij jouw Mody werd vastgesteld?

  • Is jouw leven veranderd door de nieuwe behandeling?

  • Ben je wel eens geconfronteerd met vooroordelen over het feit hoe jouw leven met Diabetes Mody is verlopen?

  • Heb je tips voor mensen die twijfelen of ze Mody hebben?

Bewerkt op 2 oktober 2023 om 11:38

3 reacties

16 juni 2023 om 08:18

Ik heb geluk gehad en was de DNA test een formaliteit. Mijn familie is namelijk gebruikt voor onderzoek naar MODY 3 en controleerde ik al elk jaar mijn suikers. Helaas is het managen van mijn bloedsuikers nog steeds moeilijk. Ondanks het onderzoek weet ikzelf nog steeds weinig van MODY3 af en daar hoop ik toch iets meer over te leren zodat ik beter snap hoe mijn lijf werkt en ik met voeding, beweging en insuline beter op een lijn krijg. Ik hoor dan ook graag ervaringen van andere. Gr Anne

Avatar van Toon
Toon
Moderator
16 juni 2023 om 14:08
Moderator

Hoi Anne,

Ik heb zelf geen Mody maar (gewoon) TD1, dus uit eigen ervaring kan ik je niet veel vertellen wel heb ik een informatiebron voor je. Zie de link hieronder van de VKGN Vereniging Klinische Genetica Nederland. https://www.vkgn.org/files/7511/Bijlage%20MODY%20type%203_jan2021.pdf

Ik hoop dat andere "Mody's" je verder voorzien van hun ervaringen.

MVRGR Toon

25 juni 2023 om 11:44

Ik ben drager van het HNF1A gen, oftewel MODY3, maar uiteindelijk heb ik ook auto immuun cellen waardoor type 1. Het gen heb ik wel doorgegeven aan beide dochters, die nu allebei diabetes MODY 3 hebben. Waar we tegen aan lopen? Dat je met dit type tussen wal en schip valt. Er is geen enkel voordeel tot nu toe van het herkennen, dus ook zeker geen geluk zoals hierboven staat beschreven. Het geeft juist veel frustraties.

Als voorbeeld: de repaglinide (SU derivaat) waar dit type bij kinderen goed op reageert wordt in lage dosis niet volledig vergoed (dus 0,5 mg en 1 mg niet, 2 mg wel). Kosten voor mij als ouder 2 x 250 euro per jaar extra, omdat alleen insuline een alternatief is . Nog een voorbeeld: testmateriaal: geen vergoeding. Mijn dochters zijn twee puberende meiden waarin hormonaal nog van alles verandert, de levensstijl nog wisselend is, waardoor er een continue onzekerheid is over de bloedsuikers. Doordat dit type een progressief beloop kan hebben, is het belangrijk om te testen. Ik heb meerdere keren geprobeerd om voor deze kleine groep kinderen (ca 125 kinderen) aandacht te vragen, want het lijkt zo alsof dit type minder ernstig is bij jongeren. Helaas komt er geen reactie van de DVN. Ook het diabetesfonds dat zich inzet voor herkenning van het MODY type, vind het niet belangrijk om randvoorwaarden zoals vergoedingen te regelen. Dure onderzoeken om het type te herkennen zijn er wel, maar daarna sta je met lege handen.

Om die reden voor de oudste dochter al besloten om toch maar de diagnose MODY te negeren en op insuline over te stappen en zichzelf te beschouwen als type 1, omdat de kosten voor haar als studerende niet te dragen zijn.

Kortom er is nog veel werk te verrichten om MODY als volledige type diabetes te erkennen.

Bewerkt op 27 juni 2023 om 07:28