Diabetes type 2

Diabetes type 2 en de hersenen

Ons brein is gevoelig voor hoge en lage bloedsuikers. Wat gebeurt er in je hoofd als je jarenlang diabetes type 2 hebt? 

In het kort   

 • Mensen met diabetes type 2 hebben meer kans op problemen met de hersenen.
 • Dit komt omdat hersenen heel gevoelig reageren op te veel glucose.
 • Diabetes beschadigt soms ook bloedvaten en zenuwen in de hersenen.
 • Problemen zijn er bijvoorbeeld met concentratie, leren en onthouden. 

Hersenen gevoelig voor glucose 

Ons brein bestuurt alles in ons lichaam. Het heeft dus veel energie nodig. Hiervoor gebruikt je brein het liefst glucose als brandstof. Dus bloedsuiker. Maar het brein is enorm gevoelig. Bij diabetes gebeuren vaak dingen in je lichaam die hersenen vervelend vinden. Ze kunnen dan na een tijd minder goed gaan werken. 

Glucose, bloedvaten en zenuwen 

Bij diabetes type 2 is de bloedsuiker soms al jaren hoog voordat de behandeling begint. Dit komt omdat de klachten niet opvallen. Je weet dan niet dat je diabetes type 2 hebt. Je lichaam kan slecht tegen hoge bloedsuikers. Bloedvaten en zenuwen kunnen schade krijgen. Ook de bloedvaten en zenuwen in de hersenen. Dit geeft extra risico in het brein.

Gevolgen in het hoofd  

Mensen met jarenlange diabetes type 2 hebben meer kans op deze problemen: 

 • Problemen met concentratie, geheugen en leren. Het deel van de hersenen dat je hiervoor gebruikt, kan slecht tegen te hoge bloedglucose als dit veel gebeurt.
 • Depressie en stemmingswisselingen: je voelt je opeens heel anders. Er is minder evenwicht tussen stoffen in het brein. Zoals de hormonen noradrenaline en serotonine. Deze hormonen doen veel met je gevoel.
 • Dementie, een ziekte waardoor je snel dingen vergeet. Dit heeft te maken met schade aan bloedvaten. Het brein krijgt te weinig zuurstof. Langzaam gaan er hersencellen dood. 

Hoe erg zijn hypo’s? 

Bij een hypo zit er te weinig glucose in het bloed. Ook de hersenen krijgen dan te weinig glucose. Als je bloedsuiker weer stijgt is de hypo voorbij. Een hypo kan licht zijn maar ook ernstig. Hypo’s komen veel minder vaak voor bij mensen met diabetes type 2 dan bij diabetes type 1. Krijgen de hersenen meer problemen door hypo’s? Dit is nog niet helemaal bekend. Wetenschappers doen nog veel onderzoek naar hypo’s. 

Wie heeft risico? 

Problemen met hersenen bij diabetes type 2 ontstaan langzaam. Het duurt vaak jaren. Deze mensen hebben meer risico: 

 • Volwassenen die jarenlang vaak een hoge bloedglucose hebben. Of een erg wisselende bloedglucose. De kans op problemen is dus kleiner als je let op je bloedglucose.
 • Mensen die door diabetes klachten hebben aan ogen en nieren.
 • Volwassenen die jarenlang problemen hebben met hart en bloedvaten, hoge bloeddruk en hoog cholesterol. 

Wat merk je ervan? 

Vaak merken mensen zelf niet of hun hersenen minder goed gaan werken. Het gaat langzaam. En als je ouder wordt is het ook normaal dat je dingen slechter onthoudt. Of dat je langzamer denkt dan je gewend was. En minder dingen tegelijk kunt doen. De meeste klachten komen dus ook voor bij mensen zonder diabetes. Maar door diabetes heb je meer kans dat je hersenen al minder goed werken als je nog iets jonger bent. Of dat de klachten erger zijn dan gemiddeld.

Artikel met medewerking van:

 • dr. Sarah Siegelaar - internist-endocrinoloog, Amsterdam UMC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 30 maart 2023

Lees meer over Diabetes type 2 en andere aandoeningen

Volgend artikel