Andere typen diabetes

Hoe herken je neonatale diabetes?

Neonatale diabetes is een erfelijke vorm van diabetes. Je krijgt het erg vroeg in je leven. Hoe herken je neonatale diabetes? Wat zijn de symptomen? 

In het kort  

  • Neonatale diabetes kan lijken op diabetes type 1. Maar de behandeling is soms anders.
  • Je krijgt neonatale diabetes op heel jonge leeftijd. Meestal in de eerste 6 maanden van je leven.
  • Vaak was je als baby te licht en te klein bij de geboorte.
  • Bij neonatale diabetes kun je ook andere problemen hebben. 

Neonatale diabetes lijkt op diabetes type 1 

Neonatale diabetes wordt soms verward met diabetes type 1. Dat komt omdat je diabetes type 1 ook kunt krijgen op jonge leeftijd. Maar baby’s jonger dan 6 maanden krijgen meestal geen diabetes type 1. Dan is het vaak neonatale diabetes. Neonatale diabetes is nog vrij onbekend, ook bij dokters. Soms geven ze een andere diagnose, zoals diabetes type 1. Maar een goede diagnose is erg belangrijk. Want met neonatale diabetes heb je soms een andere behandeling nodig dan bij diabetes type 1.  

Wat zijn symptomen van neonatale diabetes? 

Baby’s met neonatale diabetes drinken en plassen vaak veel. Dit komt omdat er te veel suiker in het bloed zit, dit is bloedglucose. Het lichaam wil de extra bloedglucose kwijtraken. Dat gebeurt in de urine, met veel plassen. Daarom kunnen baby’s met neonatale diabetes vaker natte luiers hebben dan normaal. Baby’s kunnen snel uitdrogen. Ze hebben dan te weinig water in hun lichaam. Ook kunnen ze suf worden. 

Neonatale diabetes herkennen 

Neonatale diabetes kan lijken op diabetes type 1, maar er zijn verschillen. Heb je diabetes type 1 maar denk je dat het misschien neonatale diabetes is? Je kunt neonatale diabetes herkennen aan:   

  • je kreeg diabetes op erg jonge leeftijd, meestal voordat je 6 maanden oud was
  • je was als baby te licht en te klein bij de geboorte
  • je had geen afweerstoffen in je bloed die passen bij diabetes type 1, toen je de diagnose diabetes kreeg  

Neonatale diabetes in je familie 

Neonatale diabetes kan in je familie voorkomen. Je hebt dan een aantal familieleden met diabetes, in verschillende generaties (grootouders, ouders, kinderen). Soms hebben je familieleden de diagnose diabetes type 1 of type 2. Ook als ze eigenlijk neonatale diabetes hebben. Maar je kunt ook de eerste in je familie zijn die neonatale diabetes krijgt.

Andere problemen bij neonatale diabetes  

Sommige kinderen met neonatale diabetes ontwikkelen zich wat minder goed. Ze hebben bijvoorbeeld problemen met leren. Of ze hebben moeite op school. Bij neonatale diabetes kun je ook last hebben van spierzwakte. Bij spierzwakte heb je minder kracht in de spieren. Je kunt problemen krijgen met lopen. Mensen met neonatale diabetes hebben soms ook epilepsie. Soms helpen speciale tabletten. Deze tabletten heten SU-derivaten.  

Onderzoek bij baby’s 

Sinds een tijdje doen kinderartsen speciaal onderzoek bij baby's met diabetes die jonger zijn dan 6 maanden. Ze kijken dan of de baby neonatale diabetes heeft. Dat doen ze met DNA-onderzoek. 

Diagnose neonatale diabetes 

Herken je meerdere kenmerken van neonatale diabetes? Bespreek dit dan met je dokter. Denkt je dokter aan neonatale diabetes? De arts kan DNA-onderzoek laten doen door een laboratorium in Amsterdam. Heb je neonatale diabetes? Dan kunnen je ouders, kinderen, broers of zussen ook kans hebben op neonatale diabetes. > Bekijk ook: Hoe erfelijk is neonatale diabetes? 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Willie Bakker - kinderarts-endocrinoloog, Diabeter

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 9 mei 2023

Lees meer over Over neonatale diabetes

Volgend artikel