Andere typen diabetes

Hoe erfelijk is neonatale diabetes?

Neonatale diabetes is een erfelijke vorm van diabetes. Soms ben je de eerste in je familie met neonatale diabetes. Hoe zit het precies?

In het kort   

  • Neonatale diabetes komt door een foutje in je DNA.
  • Je kunt neonatale diabetes krijgen doordat je het DNA-foutje erft van je ouders.
  • Je kunt ook de eerste in je familie zijn met neonatale diabetes. Dan is het DNA-foutje zomaar ontstaan tijdens de bevruchting.
  • Heb je vragen over erfelijkheid? Je arts kan je doorverwijzen naar een specialist die alles weet over erfelijkheid.

Erfelijkheid en neonatale diabetes 

Neonatale diabetes is een erfelijke vorm van diabetes. Bij neonatale diabetes zit er een foutje in het DNA. Hierdoor kan de alvleesklier niet goed alle taken uitvoeren. DNA is een soort bouwplan van je lichaam. Je ouders kunnen het DNA-foutje doorgeven. Maar het foutje kan ook zomaar ontstaan tijdens de bevruchting. Je bent dan de eerste in je familie die neonatale diabetes krijgt. Je kunt het DNA-foutje daarna wel weer doorgeven aan je kinderen. 

Kans op neonatale diabetes in de familie  

Neonatale diabetes heeft vaak niet alleen gevolgen voor jezelf. Ook je ouders, kinderen, broers of zussen kunnen neonatale diabetes hebben. Hoeveel kans hebben ze daarop? Dat hangt af waar precies het DNA-foutje zit. Familieleden kunnen daarnaar onderzoek laten doen.  

Vragen over erfelijkheid 

Heb je vragen over erfelijkheid? Je arts kan je dan doorverwijzen naar een specialist die alles weet over erfelijkheid. Deze arts heet een klinisch geneticus. Die kan je vragen beantwoorden en advies geven. Vaak krijg je ook brief mee met informatie voor je familieleden. Dit heet een familiebrief. 

Erfelijkheid neonatale diabetes laten onderzoeken 

Een laboratorium in Amsterdam kan onderzoek doen naar neonatale diabetes. Je gaat hiervoor niet zelf naar Amsterdam. Je arts kan een buisje bloed daarheen sturen. Soms is ook ander onderzoek nodig.  

Vertel je familie over neonatale diabetes 

Het is goed om je familie te vertellen over neonatale diabetes. Ze kunnen dan letten op mogelijke symptomen en onderzoek naar neonatale diabetes laten doen. Misschien hebben ze al een diagnose diabetes type 1 of 2. Het is belangrijk om te weten of het misschien toch neonatale diabetes is. Want de behandeling voor neonatale diabetes is soms anders. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Willie Bakker - kinderarts-endocrinoloog, Diabeter

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 9 mei 2023