Andere typen diabetes

Wat is diabetes type 3c?

Je kunt diabetes krijgen door een ontstoken alvleesklier, alvleesklierkanker of een operatie. Deze soort diabetes heet diabetes type 3c. Wat is het precies?

In het kort

  • Diabetes type 3c komt door schade aan de alvleesklier. 
  • De bloedsuiker is vaak moeilijk te regelen bij diabetes type 3c. 
  • Je kunt ook problemen hebben met je maag en darmen.  
  • De symptomen van diabetes type 3c lijken op die van diabetes type 1 en type 2. 

Wat is diabetes type 3c?

Je kunt diabetes type 3c krijgen door schade aan de alvleesklier. De alvleesklier kan bijvoorbeeld zijn beschadigd door een ontsteking of operatie. Hij werkt dan niet meer goed. Normaal maakt de alvleesklier stoffen die de bloedsuiker regelen. Dit zijn de hormonen insuline en glucagon. Maar door schade aan je alvleesklier is er vaak een probleem met de cellen die insuline en glucagon maken. Hierdoor is je bloedsuiker niet meer goed, dus je bloedglucose. De diabetes die je dan hebt heet diabetes type 3c.  

Niet genoeg insuline 

Bij diabetes type 3c maakt de alvleesklier niet genoeg insuline. Dit komt omdat de cellen die insuline maken het niet meer goed doen. Of deze cellen verdwijnen zelfs. Insuline verlaagt een hoge bloedglucose. Bij te weinig insuline blijft de bloedglucose dus te hoog. 

Niet genoeg glucagon 

Ook de cellen die glucagon maken kunnen beschadigd zijn. Glucagon verhoogt de bloedsuiker als die te laag is. Dus als er te weinig glucagon is, blijft de bloedglucose laag op momenten dat hij moet stijgen. Een lage bloedglucose heet een hypo. Mensen met diabetes type 3c hebben vaak last van hypo’s.

Bloedsuiker in evenwicht houden 

Je lichaam gebruikt glucagon en insuline om de bloedsuiker bij te sturen, naar boven of naar beneden. Dus mensen met diabetes type 3c die te weinig insuline en glucagon maken, hebben best veel moeite om zelf hun bloedsuiker goed te houden. Het kan ongeveer even moeilijk zijn als bij diabetes type 1. Maar dat verschilt per persoon.

Problemen met je maag en darmen  

De alvleesklier zorgt er ook voor dat je maag en darmen goed werken. Hiervoor maakt hij verschillende sappen. Met deze sappen kan het lichaam stofjes uit eten gebruiken, en het zuur in de maag ‘blussen’. Bij diabetes type 3c werkt dat vaak niet meer goed. Je krijgt dan problemen met je maag en darmen. Heb je klachten van je maag en darmen die te maken hebben met diabetes type 3c? Dan heb je hiervoor een behandeling nodig. 

Andere diagnose 

Diabetes type 3c is nog vrij onbekend, ook bij dokters. Vaak geven ze een diagnose diabetes type 1, of type 2. Een goede diagnose van diabetes type 3c is wel belangrijk voor de behandeling. > Lees meer over hoe je diabetes type 3c herkent.

Hoeveel mensen hebben diabetes type 3c? 

Het is moeilijk om precies te weten hoeveel mensen er zijn met diabetes type 3c. Maar we denken dat ongeveer 5 tot 10 van de 100 mensen met diabetes eigenlijk diabetes type 3c hebben. Niet al die mensen hebben ook de diagnose diabetes type 3c. Ze hebben bijvoorbeeld de diagnose diabetes type 1, of type 2.  

Artikel met medewerking van:

  • prof. dr. Hans de Vries - hoogleraar Inwendige Geneeskunde, Amsterdam UMC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 8 mei 2023

Lees meer over Over diabetes type 3c

Volgend artikel