Diabetes: ermee bezig zijn of er niet mee bezig zijn?

16 juli 2023 0 waarderingen 0 reacties

Zoon is sinds de YpsoPump vrij relaxed met zijn diabetes bezig. Als hij eet, dan doet hij een bolus. Maar verder blijft de Pixel vooral in zijn broekzak zitten. En is-ie vooral met zijn gewone telefoon in de weer. TikTok en Snapchat, meestal.

Hij kijkt dus ook niet tussendoor naar zijn BG-waardes. Meestal prima, maar met pasta in de maag of eten waar je toch een beetje moet gokken, is het soms wel handig om tussentijds in te grijpen. Voordat er een alarm gaat.

Ik kijk om de paar minuten. Ook niet goed, maar ik kan het niet afleren voorlopig. Net als het tweaken van de KH/I-verhouding op basis van zijn grafiek.

Ik zie het dus wel als hij uit range gaat, maar ik zeg het niet altijd. Het algoritme trekt 'm meestal met een half uurtje weer recht. Gaat-ie naar de 12, dan meld ik het wel. Bedenken we vaak samen wat handig is.

Dat werkt voor nu, maar ik denk soms wel eens een paar jaar verder. Ik hoop zo dat hij op het punt komt dat hij ook zelf af en toe aandacht besteedt aan zijn statistieken, de grafiekcurve en de instellingen van het algoritme. Of aan zijn eetgewoonten.

Aan de andere kant: hij is nu nog jong, en hoe onbezorgder hoe beter. Het is sowieso nogal wat om als puber diabetes te hebben. Moet je dan ook nog eens extra tijd besteden aan nadenken over wat er beter kan?

Dus ik laat hem maar en houd hem een beetje extra in de gaten. Zolang als nodig is. We zien wel hoe het gaat. Voorlopig houdt hij, met een beetje hulp, zijn TIR keurig op 91%. Niets te klagen dus.

Avatar van SchippieSchippie

Ouder van kind met diabetes

Diabetes type 1

Blogt sinds juni 2023

Help, mijn kind heeft diabetes

11 volgers

12 blogberichten

Volgende blogpost

Terug naar blog