Even evalueren tijdens een bezoekje aan de supermarkt

9 juli 2023 3 waarderingen 0 reacties

Mijn zoon gaat supergoed om met zijn diabetes, al zeg ik het zelf. Hij laat het zijn leven niet beheersen, telt zijn koolhydraten over het algemeen netjes en spuit voordat hij eet.

Maar hij is wel een tiener. En een hele ongeduldige ook nog eens. Vooruit kijken of terug kijken is niet zijn hobby, zullen we maar zeggen. Tien minuten voor het eten bolussen is al net een brug te ver. En met die koolhydraten doet hij ook wel eens een gokje. Prima hoor, want het gaat goed zoals het nu gaat.

Toch was ik wel benieuwd hoe hij nou zijn eerste 1,5 maand Ypsopump + CamAPS ervaarde. Alleen... zo'n gesprek starten is nog lastiger dan je zou denken, want TikTok, gamen, druk druk enzo.

Mijn oplossing: samen naar de supermarkt en er dan onderweg maar eens kort over kletsen. En dat ging eigenlijk super.

  • Wat vindt hij fijn: minder gedoe, niks zichtbaar als hij spuit.

  • Wat is niet top, maar is hij inmiddels wel aan gewend: infuusset vervangen, vaker insuline vervangen, opletten op de batterij enz.

  • Wat vindt hij niet fijn: hij vindt het CamAPS algoritme te voorzichtig en hij vindt soms een draadje aan zijn lijf een beetje vervelend

Nou, dat is toch best een goed overdachte mening, niet waar? En gelukkig was er nog genoeg tijd over om ook te kijken naar wat we met de niet zo fijne dingen konden gaan doen.

En dat is natuurlijk alleen het algoritme, eigenlijk. Al wandelend hebben we samen mooi samengevat hoe we nu denken dat MyLife Loop het beste voor hem werkt:

  • Het CamAPS algoritme is vooral bedoeld om z’n basaalinsuline aan te sturen, dus zijn normale stofwisseling. Daar hoeft hij niet op te letten, want dat gaat goed. Geen hypers of hypo's die volledig onverwacht ontstaan

  • Als hij wil eten, dan is hij zelf de baas over de maaltijdbolus en de correctiebolus als hij vindt dat hij te hoog zit (en dat wil rechtzetten). Plus natuurlijk ook over de ease off-instelling als hij gaat werken of sporten, en de boost-instelling als hij stress heeft of iets dergelijks. Daar hoeft hij geen rekening te houden met het CamAPS-algoritme

Voor de rest is de hybrid closed loop eigenlijk vooral achtervang als er iets onverwachts gebeurt. CamAPS kan namelijk behoorlijk wat meer dan alleen de basaalinsuline optimaliseren. Omdat het algoritme ook leert hoe zijn lichaam werkt, kan het foutjes corrigeren als hij verkeerd heeft geteld, te laat bolust of er andere puberdingen gebeuren in zijn lichaam. En dat vindt hij eigenlijk ook wel een geruststellende gedachte.

Ben benieuwd wat de komende maand gaat brengen!

Avatar van SchippieSchippie

Ouder van kind met diabetes

Diabetes type 1

Blogt sinds juni 2023

Help, mijn kind heeft diabetes

10 volgers

12 blogberichten

Volgende blogpost

Terug naar blog