Vind je nieuwe glucosesensor

25 mei 2024 3 waarderingen 0 reacties

Zoek de sensor die bij je past! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan…

Ik had een super sensor, maar die is niet meer beschikbaar in Nederland. Vandaar dat ik via mijn ziekenhuis twee alternatieve opties, de Dexcom G7 en FSL3 mocht testen. Ik had verschillende exemplaren van hen gekregen, zodat ik een eerste inschatting kon maken. Het alternatief was om zelf de Eversense in het buitenland te kopen. Mijn internist en dvk, geweldige mensen die altijd met mij meedenken, waren bereid om deze dan te plaatsen.

De Dexcom G7 leek het meest belovend in mijn situatie, vandaar dat ik daarmee ben gestart. De eerste dagen had ik echter standaard fictieve nachtelijke hypo’s. Dit was op te lossen door deze sensor 48 uur eerder in te schieten, dus twee dagen voordat ik de sensor koppel. Alleen de Dexcom G7 weet dat je ‘m al eerder ingeschoten hebt, dus verlies je twee van de tien dagen. Niet dramatisch, want je kunt deze sensor ook zelf kopen. Op jaarbasis zou ik acht extra sensoren nodig hebben. Niet fijn, maar betaalbaar. Na ruim twee maanden bleek echter de lag-time te groot en kwam mijn hypo awareness weer langzaam terug. Hypo awareness was juist de indicatie voor een glucosesensor. Met ongelooflijk veel wilskracht was ik net weer hypo aware geworden. Iets wat ik nooit meer wil verliezen; hier heb ik te hard voor gevochten. Kortom, deze sensor werkt niet voor mij. Totaal geen optie. Jammer, want deze sensor werkt het beste in mijn AAPS systeem.

Mijn dvk was bereid om mij nog een aantal FSL3 sensoren te geven om uit te testen. Deze sensoren bleken in mijn geval mijn bloedglucose veel beter weer te geven. Met een kortere lag-time en accurate meetwaarden, durfde ik het wel aan om deze sensor een kans te geven. Mijn dvk regelde een nieuwe machtiging voor de FSL3, zodat ik drie maanden lang deze glucosesensor kon testen. Ook deze sensor geeft bij mij standaard fictieve nachtelijke hypo’s gedurende de eerste twee dagen. Het fijne aan de FSL3 is dat je ‘m in kunt schieten en twee dagen later kunt koppelen. Deze sensor registreert het inschietmoment niet, in ieder geval behoud je de volledige veertien dagen als je ‘m later opstart. In mijn geval meet deze sensor mijn glucosewaarden accurater. Het lijkt erop dat ik hiermee mijn hypo awareness wél kan behouden. Het gebruikersgemak bij inschieten, de langere sensorperiode van 14 dagen die wisseling op een vaste dag mogelijk maakt én de grootte van deze sensor (kleinste optie) maakt deze sensor voor mij extra aantrekkelijk.

Ik vind het nog spannend, want pas na langdurig gebruik kun je ondervinden of een glucosesensor echt goed voor jou functioneert. In mijn geval: behoud ik mijn hypo awareness?

Mijn oproep in dit blog is vooral: probeer glucosesensoren voor een langere tijd uit voordat je een beslissing neemt. Op die manier vind je jouw sensor; de best passende sensor in jouw situatie. Vraag proefexemplaren aan je dvk en weet dat je iedere drie maanden kunt wisselen van glucosesensor! Dit geldt zowel voor cgm’s als flash glucosesensoren. Met een beetje trial & error vind je na verloop van tijd zelf jouw persoonlijke glucosesensor!

Avatar van JupiterJupiter

Heeft zelf diabetes

Diabetes type 1

Blogt sinds mei 2023

Terug naar blog