Dexcom G7 test

14 augustus 2023 2 waarderingen 0 reacties

“Laat sensor door dokter vervangen” zegt de sensor na tweeënhalve maand. Deze glucosesensor had 180 dagen mee moeten gaan. Zonder waarschuwing stopt mijn sensor vroegtijdig met z’n werk. Ineens geen glucosesensor en geen hybride closed loop systeem meer.

Mijn dvk geeft mij direct een Dexcom G7. Zo krijg ik in ieder geval weer hypo alarmen en kan ik hopelijk mijn hypo awareness behouden. Met goede online en app instructies plaats ik de sensor snel in mijn arm. Alleen het drukknopje leek wat zwaar voor mijn geblesseerde hand. Mijn zoon lukte het zonder moeite om erop te drukken. Dat geeft vertrouwen dat dit mij na mijn handherstel zelf gaat lukken.

Met voorgaande Dexcom sensoren had ik slechte ervaringen. De gebruiksvriendelijkheid van de Dexcom was super, maar mat mijn bloedglucosewaarden niet accuraat. De Dexcom G4 gaf mijn bloedglucosewaarden met een gigantische vertraging weer en miste standaard iedere hypo en glucosepiek. De G5 en later G6 waren al iets beter. Maar ook de G6 gaf meer een glooiende lijn dan mijn daadwerkelijke glucosewaarden. Met de Dexcom G6 verloor ik nog steeds mijn hypo awareness, dus geen glucosesensor optie voor mij.

De Dexcom G7 lijkt ineens te doen wat hij moet doen: mijn bloedglucosewaarden meten. Zelfs de gebruiksvriendelijkheid is verder verbeterd. Een kleine sensor met zender in één, dus geen gedoe meer met aparte transmitters. Een klein en prettig inschietsysteem verpakt in minder onnodig afval en lucht dan zijn voorganger. Het doosje bevat standaard zelfs een extra bevestigingspleister die je zelf eenvoudig kunt aanbrengen.

De sensor zelf heeft een wat hoekige ronde vorm ter grootte van een 2 euro munt. Mijn eerste sensor startte al 21 minuten na inschieten, dus ruim binnen de maximaal 30 minuten die de fabrikant aangeeft. Zonder verdere rompslomp heeft deze sensor 10 dagen op mijn arm gezeten. Na deze 10 dagen kun je de sensor nog 12 uur extra gebruiken. Op die manier heb je voldoende spelingstijd om een voor jou praktisch sensorwisselmoment te kiezen. De fabrikant stelt dat je de keuze hebt voor plaatsing op arm, buik of bovenbil (alleen kinderen). Niet onbelangrijk, deze sensor is door de FDA ook goedgekeurd tijdens zwangerschap.

De app werkt prettig. Deze bevat duidelijke instructies bij de plaatsing van de sensor. Veel opties om je alarmen te personaliseren, waaronder keuze voor een alarm bij snelle daling of stijging van je bloedglucose. Het hypo-alarm bij bloedglucose van 3,1 mmol/L kun je niet wijzigen, ook niet de herhaling na een half uur als de bloedglucose nog steeds zo laag is. Verder is de Dexcom Clarity app geïntegreerd zodat je direct je gemiddelde bloedglucose en Tijd binnen bereik (Time In Range) kunt aflezen in de Dexcom app. Op die manier heb je met de Dexcom app in één oogopslag een goed overzicht.

Ik ben onder de indruk van hoe deze glucosesensor mijn waarden volgt. Dit keer géén onrealistische glooiende glucoselijn, zoals bij de G6 waar datamanipulatie op lijkt te zijn toegepast. De Dexcom G7 lijkt meer de eerlijke ruwe glucosedata weer te geven. Dit kan mogelijk onwenselijk zijn in een loopsysteem, maar voor mij werkt dit prettig. Alleen de eerste dagen liet de G7 ’s nachts onterecht hypo’s zien. Dat is zacht uitgedrukt vervelend en kan een serieus probleem worden zodra ik deze sensor in mijn loop bouw. Voor nu zijn de onterechte nachtelijke alarmen vooral hinderlijk. Geen idee of dit een standaardissue is bij deze sensor óf dat ik de eerste dagen pech heb gehad. Verder is het jammer dat de G7 nog niet standaard in mijn hybride closed loop systeem (Open source AAPS) past. Hier wordt door mensen hard aan gewerkt (er is al een beta versie van app beschikbaar!), dus ik verwacht dat dit probleem binnen een aantal maanden is opgelost. Daar kijk ik naar uit!

Alles bij elkaar is mijn eerste indruk van de Dexcom G7 heel positief. Ik ben benieuwd of deze sensor mijn huidige sensor uiteindelijk kan vervangen.

In de tussentijd heeft mijn internist vier dagen nadat de Eversense is gecrasht weer een nieuwe Eversense in mijn arm geplaatst. De reserve Eversense die op de valreep was besteld, kwam nu van pas. Ongelooflijk dat mijn zorgprofessionals op zo’n korte termijn ruimte vrij hebben willen maken om weer een sensor te vervangen; mijn internist en dvk steunen mij echt in alles. Zo bijzonder. Hopelijk blijft deze sensor 180 dagen zitten en heb ik tegen die tijd duidelijk of de Dexcom G7 werkbaar voor mij is.

Avatar van JupiterJupiter

Heeft zelf diabetes

Diabetes type 1

Blogt sinds mei 2023

Volgende blogpost

Terug naar blog