Continue glucosemeter verbetert bloedglucose ook bij diabetes type 2

  • Gepubliceerd op: 27 mei 2024
  • Categorie: Diabetes type 2

In Denemarken deden mensen met diabetes type 2 mee aan een onderzoek naar de realtime continue glucosemeter. Ze gebruikten insuline. Na een jaar hadden zij betere glucosewaarden.

Een realtime continue glucosesensor meet automatisch steeds je bloedglucosewaarde, nog vaker dan de flash glucosemeter. Mensen met diabetes type 2 gebruiken deze sensor bijna nooit. Maar onderzoekers in Denemarken wilden weten of zo’n sensor ook helpt bij diabetes type 2. 

Onderzoek met sensor bij diabetes type 2  

De onderzoekers bekeken een groep van 76 volwassenen met diabetes type 2. Alle deelnemers gebruikten insuline. Maar hun bloedglucose was toch vaak te hoog. Iedereen kreeg eerst een cursus over omgaan met diabetes. Daarna kreeg de helft van de mensen een continue glucosesensor. De anderen hielden de gewone meter, die werkt met de vingerprik. Na een jaar werden de groepen vergeleken.  

Betere bloedglucose  

De deelnemers met de continue glucosemeter voelden zich beter dan de mensen met de gewone glucosemeter. Hun bloedglucose was ook bijna 3,5 uur per dag langer binnen de afgesproken waarden. Dit heet de Time in Range, en die was ruim 15 procent meer verbeterd dan in de groep met de gewone meter. De mensen met de continue glucosemeter gebruikten ook minder insuline en waren 3,3 kilo meer afgevallen. 

Sensor meestal niet vergoed bij type 2 

Een continue glucosemeter kan dus helpen bij diabetes type 2. In ieder geval bij mensen met diabetes type 2 die insuline gebruiken en problemen hebben met hun bloedsuiker. De meeste mensen in het onderzoek gebruikten basale insuline. Dit is insuline die langzaam werkt. Je spuit deze bijvoorbeeld 1x per dag. In Nederland krijg je geen continue glucosesensor vergoed bij deze behandeling. > Bekijk meer over sensoren en vergoeding