FreeStyle Libre 3 test

17 oktober 2023 3 waarderingen 0 reacties

Yes, de FreeStyle Libre 3 (FSL3) continue glucose sensor is weer leverbaar en nu mag ik ‘m testen. Zou dit mijn nieuwe cgm kunnen worden? In 2008 ben ik met de FreeStyle Navigator van Abbott gestart. Dat was echt een hele fijne glucosesensor. Ik ben hierdoor extra benieuwd hoe goed de FSL3, in mijn ogen de opvolger van mijn allereerste glucosesensor, voor mij werkt.

De sensor met inschietsysteem in één zit gebruiksklaar verpakt in een klein doosje. De app is eenvoudig uit de appstore te downloaden en zonder gedoe in te stellen. Met een simpele duwbeweging schiet de sensor mijn arm is. Geen drukknopjes, dus ideaal voor mensen zoals ik die weinig kracht in hun vinger hebben. Jeetje wat is deze sensor klein! Zowel het zichtbare deel op mijn arm, als het sensordeel dat in mijn huid wordt geschoten. Na een eenmalige scan start het systeem automatisch. Super simpel, écht een sensor zonder gedoe, heerlijk.

Exact een uur later ontvang ik mijn eerste sensorwaarden. Iedere minuut meet het systeem mijn glucosewaarde. Helaas vallen deze glucosewaarden in mijn geval wat tegen; de eerste dagen meet het systeem voornamelijk onterechte hypo’s. Na vier dagen trekt dit bij. Glucoseschommelingen worden goed gevolgd, maar hij blijft lager meten dan ik op grond van mijn gevoel, bloedglucosemeter en eigen glucosesensor zou verwachten.

De app geeft standaard informatie, zoals je mag verwachten. Teleurstellend is dat je beperkte keuze hebt bij de instellingen van jouw streefwaarden. De ondergrens van jouw persoonlijke TIR kan tot 3,9 mmol/L ingesteld worden. De bovengrens tot maximaal 10 mmol/L. Er zijn alarmen voor hoog en laag, maar de voorspellende alarmen ontbreken. Persoonlijk vind ik dat wel een misser voor een cgm-systeem. Zoals eerder gezegd meet deze sensor iedere minuut, dat is echt van toegevoegde waarde.

Verder bleef de sensor zonder problemen twee weken op mijn arm zitten. En was na afloop eenvoudig te verwijderen.

Alles bij elkaar een fijne kleine sensor die uitblinkt in z’n eenvoud. Over de accuraatheid durf ik op grond van één sensor geen uitspraak te doen. Wetenschappelijke onderzoeken laten in ieder geval een mooie MARD-waarde zien. Dat geeft hoop dat ik mogelijk eenmalig pech heb gehad. Ik hoop nog een tweede kans te krijgen om deze sensor uit te proberen. Op grond van deze eenmalige test ben ik namelijk nog niet overtuigd dat dit voor mij de best passende sensor is.

Avatar van JupiterJupiter

Heeft zelf diabetes

Diabetes type 1

Blogt sinds mei 2023

Volgende blogpost

Terug naar blog