Andere typen diabetes

Leven met PTDM en de gevolgen

Heb je diabetes gekregen na een transplantatie? Je gaat dan zelf je bloedglucose regelen, elke dag. Bloedglucose is je bloedsuiker. Het is normaal dat je hieraan moet wennen. Het helpt als je meer leert over diabetes en de behandeling. Je kunt zelf ook veel doen om goed te leven met diabetes. Vraag gerust om hulp.  

In het kort: 

  • Het is normaal dat je moet wennen aan diabetes. 
  • Je hoeft de behandeling niet alleen te doen, je krijgt hulp. 
  • Het is belangrijk om te letten op gezond leven. 
  • Dit is goed voor je hart en bloedvaten. 
  • Wil je zwanger worden, of juist niet? Praat hierover met je zorgverlener. 

Begeleiding en zorg bij PTDM 

De behandeling en begeleiding bij PTDM gebeurt door een team van zorgverleners. Ze werken samen met de transplantatie-specialisten. Vaak gebeurt dit in het ziekenhuis waar je de transplantatie kreeg. Zeker als je kort daarna diabetes kreeg. Je komt bij deze zorgverleners: 

  • Een diabetesverpleegkundige legt je uit hoe je insuline spuit en hoe je de bloedglucose meet. Je gaat hier ook vaker terug op controle. 
  • Een internist, huisarts of verpleegkundig specialist doet regelmatig controles van je bloedglucose en je algemene gezondheid.  
  • Een diëtist geeft je uitleg over voeding.  
  • Andere zorgverleners bekijken af en toe bijvoorbeeld je ogen, voeten en huid.  

Vraag gerust om hulp 

Je had voor de transplantatie al problemen met je gezondheid. En de transplantatie heeft je leven meestal erg veranderd. Misschien is er nog veel aandacht voor de transplantatie en de medicijnen. Nu komt er opeens van alles bij over diabetes. Een behandeling, informatie, dingen waar je rekening mee moet houden. Wordt dit even te veel? Dit is heel normaal. Vraag gerust om hulp als je moeite hebt met je diabetes. Bijvoorbeeld aan je diabetesverpleegkundige of arts. 

 > Bekijk meer over omgaan met diabetes

Minder risico op andere aandoeningen 

Bij veel mensen lukt het goed om de bloedglucose in evenwicht te houden. Bij anderen gaat dit moeilijker. Het is goed als je bloedglucose zo veel mogelijk binnen normale waarden zit. Je hebt dan minder kans op andere aandoeningen door diabetes. De bloedglucose is makkelijker te regelen als je gezond leeft. Gezond leven helpt ook tegen hart- en vaatziekten. En je voelt je in het algemeen prettiger. 

Extra aandacht voor hart en bloedvaten 

Mensen met PTDM hebben meer risico op problemen met hun hart en bloedvaten. De dokter zal hier extra op letten bij de behandeling. Je krijgt bijvoorbeeld medicijnen voor je cholesterol en bloeddruk als dit nodig is. Maar het is hiervoor ook belangrijk dat je niet rookt en op je gewicht let. Gezond leven is goed voor iedereen maar zeker voor mensen met PTDM. Hoe doe je dat, gezond leven? > Bekijk hier tips en meer over gezond leven met diabetes 

Zwangerschap en anticonceptie 

Heb je diabetes na een transplantatie en wil je zwanger worden? Praat hierover met je zorgverlener voordat je zwanger wordt. Het is belangrijk dat je bloedglucose goed in evenwicht is. Het is ook belangrijk dat de anti-afstotingsmiddelen goed geregeld zijn. Wacht tot minstens een jaar na de transplantatie. Wil je juist niet zwanger worden? De anticonceptiepil is niet goed als je een transplantatie hebt gehad. Ook een spiraaltje is niet goed omdat je meer risico hebt op een ontsteking.  

Artikel met medewerking van:

  • Winnie van EL - verpleegkundig specialist diabetes, UMCG

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 20 december 2023

Lees meer over Over PTDM, diabetes na transplantatie

Volgend artikel