Andere typen diabetes

Wat is MIDD?

MIDD is een erfelijke vorm van diabetes. Naast diabetes heb je ook gehoorverlies, dus je hoort minder. Wat is MIDD precies?

In het kort  

  • MIDD komt door een foutje in het DNA van je mitochondriën. Dit zijn de energiefabriekjes van de cel.
  • Je erft MIDD via je moeder.
  • Minder goed horen is een belangrijk kenmerk van MIDD.
  • Je hebt bij MIDD meestal een behandeling nodig met insuline. Soms heb je ook een gehoorapparaat nodig. 

Over MIDD 

MIDD is een erfelijke vorm van diabetes. Je erft het via je moeder. Bij MIDD heeft je alvleesklier te weinig energie. Hij maakt steeds minder insuline. Hierdoor blijft je bloedsuiker te hoog. Naast diabetes heb je ook gehoorverlies, dus je hoort minder goed. MIDD is de afkorting van het Engelse Maternally Inherited Diabetes and Deafness. 

Erfelijkheid van MIDD 

MIDD heeft alles te maken met erfelijkheid. Je krijgt het namelijk door een verandering in het DNA van de mitochondriën. Dat zijn de energiefabriekjes van je cellen. Je erft de mitochondriën van je moeder. Dus alleen je moeder kan het DNA-foutje doorgeven. Het maakt hierbij niet uit of je zelf een man of vrouw bent.

Op welke leeftijd krijg je MIDD? 

Mensen met MIDD zijn meestal ongeveer 30 jaar als ze klachten van diabetes krijgen. En ongeveer 40 jaar als ze last krijgen van slechter horen. Maar sommige mensen krijgen pas veel later klachten, of juist eerder. Dat is voor iedereen anders. 

Behandeling van MIDD 

Bij MIDD heb je meestal een behandeling met insuline nodig. Je geeft jezelf dan insuline. Je doet dit met een insulinepen of met een insulinepomp. Insuline maakt de bloedsuiker lager. Soms slik je speciale tabletten. Dat kan vooral in het begin helpen, om de bloedsuiker lager te maken. Heb je problemen met horen? Dan heb je meestal een gehoorapparaat nodig. Of een ander apparaatje dat helpt om beter te horen. 

Gevolgen van MIDD  

Bij MIDD kun je andere aandoeningen krijgen die vaak samengaan met diabetes. Dit zijn bijvoorbeeld problemen met je hart en bloedvaten, nieren, zenuwen of ogen. Veel mensen met MIDD hebben last van vermoeidheid. Ze zijn ook eerder moe bij beweging. De kans op andere aandoeningen is kleiner als je bloedsuikerwaarden zo normaal mogelijk zijn.

Hoeveel mensen hebben MIDD? 

Van alle mensen met diabetes heeft ongeveer 1 op de 100 mensen MIDD. In Nederland hebben waarschijnlijk ongeveer 15.000 mensen de erfelijke aanleg om MIDD te krijgen. 

Zwangerschap bij MIDD  

Heb je MIDD en wil je zwanger worden? Bespreek dit dan met je dokter. Je dokter kan je doorverwijzen naar een erfelijkheidsarts. Dit is een specialist die alles weet over erfelijkheid. Een erfelijkheidsarts kan je vragen beantwoorden en advies geven. Soms heb je meer kans op problemen tijdens de zwangerschap. Bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk. Of de baby kan te vroeg geboren worden. Soms heb je extra controles of behandeling nodig. Ook is het goed om al naar een gynaecoloog te gaan voordat je zwanger bent. We noemen dit preconceptionele zorg.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Mirian Janssen - internist metabole ziekten, Radboudumc

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 31 mei 2023

Lees meer over Over MIDD

Volgend artikel