Psychische gezondheid

Kun je driftbuien krijgen van hypo's?

Een lage bloedglucose kan je humeur veranderen. Je gevoel kan ineens heel sterk worden of snel wisselen, bijvoorbeeld van blij naar boos. Soms wordt iemand met diabetes opeens agressief door een hypo.

In het kort

  • Bij een hypo is je bloedglucose lager dan 4 mmol/l. Dit gebeurt vooral bij mensen met diabetes die insuline gebruiken.
  • Je kunt klachten krijgen van een hypo. Bijvoorbeeld: veel zweten, trillen of moe zijn.
  • Een hypo kan ook je humeur veranderen. Je kunt je dan vreemd gedragen. Soms word je opeens heel boos of verdrietig.
  • Niet iedereen heeft last van een wisselend gevoel bij een hypo.  
  • Sommige mensen hebben erg veel last van hypo's en kunnen agressief worden. 

Klachten bij een hypo

Als je diabetes hebt, kun je een hypo krijgen. Dit is een lage bloedsuiker. Dat gebeurt vooral bij mensen die insuline gebruiken. Is je bloedglucose te laag? Dan kun je dit merken aan je lichaam. Je krijgt klachten. Je gaat bijvoorbeeld veel zweten en krijgt trillende handen. Of je bent erg duizelig of moe. Een hypo kan ook je humeur veranderen. Je gevoel wisselt plots, bijvoorbeeld van blij naar boos. Je kunt je dan vreemd gedragen. Wat er gebeurt bij een hypo, verschilt per persoon. 

Boos of agressief door een lage bloedglucose

Sommige mensen worden erg boos bij een hypo. Of zelfs agressief. Ze hebben hun gevoel dan niet meer onder controle. Soms worden ze boos op mensen om hen heen. Het lijkt misschien alsof ze willen vechten of iets kapot willen maken. We noemen dit ook wel een driftbui. Driftbuien zijn vervelend voor degene met een hypo en voor mensen die in de buurt zijn. 

Wat als iemand die je kent boos wordt bij een hypo?

Het is belangrijk dat je rustig blijft als iemand met een hypo een driftbui krijgt. Bedenk dat het gedrag komt door de hypo. Let wel op of iemand iets eet of drinkt om de hypo op te lossen. Vaak wordt de boosheid minder, zodra de bloedglucose stijgt. 

Hypo's maken gevoelens sterker

Niet iedereen met diabetes krijgt driftbuien door een lage bloedglucose. Veel mensen worden niet agressief. Meestal maakt een hypo een gevoel dat je hebt sterker. Sommige mensen worden bijvoorbeeld erg stil bij een hypo. Was je verdrietig voordat je een hypo kreeg? Dan word je tijdens de hypo misschien nog verdrietiger. Was je juist erg vrolijk en aan het lachen? Dan ga je misschien nog harder en langer lachen. Bij iedere hypo kun je je anders voelen dan de vorige keer. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Maartje de Wit - hoofdonderzoeker Medische Psychologie, Amsterdam UMC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 13 november 2023

Lees meer over Psychische gezondheid: wat is waar?

Volgend artikel