Glucose pieken

1 reactie 2 volgers 0 waarderingen Laatste activiteit: 25 september 2025
24 september 2025 om 18:51

Ik zie regelmatig de term glucose pieken voorbij komen in artikelen over diabetes.

Wanneer is er sprake van glucose pieken en hoeveel zorgen moet je je hier om maken?

Bewerkt op 25 september 2025 om 13:23

1 reactie

25 september 2025 om 12:01

Bij iemand zonder diabetes zorgt het lichaam er zelf voor dat je bloedsuikerwaarden tussen de 4 en 8 blijven schommelen. Bij mensen met diabetes werkt dat mechanisme niet goed meer of helemaal niet. Dan kom je er pas achter hoe complex dat mechanisme is als je de werking zelf moet gaan nabootsen.

 

Eén van de factoren is de soort koolhydraten: je hebt snel verterende koolhydraten (suiker) of langzame (volkorenbrood, peulvruchten). Als je een glas gewone cola drinkt op een lege maag krijg je een hele snelle en hoge stijging van je bloedsuikerwaarden: dat noem je een glucosepiek. Afhankelijk van de grootte van het glas en hoeveel insuline je lichaam zelf nog maakt, kan dat gaan van 12 tot 20.

 

Alles slijt een beetje harder in je lichaam door een glucosepiek. Het begint met de kleine haarvaatjes van de aderen, dus ogen, nieren, handen en voeten zijn meestal het eerste aan bod. Maar dit is een heel langzaam proces en bij sommige mensen met diabetes treedt het zelfs nooit op.