Dagelijks leven

Naar de middelbare school met diabetes

Er zijn ongeveer 10 duizend kinderen en jongeren met diabetes in Nederland. Dat zijn er veel. Toch ben jij waarschijnlijk de enige met diabetes op jouw middelbare school. 

In het kort 

  • Je bent lang niet de enige met diabetes in Nederland. Maar de kans dat je een klasgenoot hebt met diabetes is heel klein. 
  • Je hoeft niet te vertellen over je diabetes. Maar het helpt je klasgenoten wel om je beter te begrijpen. 
  • Voor je klasgenoten kan het heel leerzaam zijn om te zien hoe het is om diabetes te hebben. 

Hoeveel jongeren met diabetes gaan naar de middelbare school? 

Er zijn ongeveer 1500 middelbare scholen in Nederland. Dus niet op elke school zit iemand met diabetes. Dan ben jij waarschijnlijk de enige op jouw school. Dat kan lastig zijn, omdat je dan de eerste bent. Maar misschien maakt het je helemaal niets uit. Voor iedereen is dat anders. 

Hebben ze allemaal diabetes type 1? 

De meeste jongeren met diabetes hebben diabetes type 1. Maar er zijn ook kinderen en jongeren met diabetes type 2. Als je diabetes type 1 hebt, gebruik je insuline. Bij diabetes type 2 moet je soms tabletten slikken. Ook helpt het bij type 2 soms om anders te gaan eten. Gezond eten en goed bewegen is voor iedereen met diabetes belangrijk.  

Hoe is het voor je klasgenoten? 

Het kan wel zijn dat klasgenoten even moeten wennen aan je sensor, je pleister, je pomp of je alarmen. Of misschien vinden ze je insulinepen eng. Maar ook voor hen went het snel. Je hoeft het niet te verstoppen als je dat niet wil. Het is niets om je voor te schamen. Jij bent misschien de eerste met diabetes die ze kennen, maar je zult zeker niet de laatste zijn. 

Een online game over diabetes 

Er is een gave online game over diabetes die je met je klasgenoten of vrienden kunt spelen. Het spel is gemaakt voor groep 7 of 8, maar het is ook geschikt voor de brugklas. Het spel is er voor iedereen die wil weten hoe het is om diabetes te hebben. De online game heet Hyper Control.

Artikel met medewerking van:

  • Lydia Braakman - directeur Zorgeloos met diabetes naar school

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 11 mei 2023