Dagelijks leven

Ik ga naar school met diabetes

Net als jij zijn er nog ongeveer 10.000 kinderen met diabetes in Nederland. Dat zijn er best veel. Toch ben jij waarschijnlijk de enige met diabetes op jouw school.  

In het kort 

  • Je bent niet het enige kind met diabetes, maar de kans dat je een klasgenoot hebt met diabetes is heel klein. 
  • Je hoeft natuurlijk niet te vertellen over je diabetes. Maar het helpt je klasgenoten wel om je beter te begrijpen. 
  • Er is ook een online escape room over diabetes. Die kun je met je klasgenoten spelen. 

Hoeveel kinderen met diabetes gaan naar de basisschool? 

Er zijn ongeveer 2.500 kinderen met diabetes in Nederland die naar de basisschool gaan. Er zijn bijna 6.700 basisscholen in Nederland. Dus lang niet op elke school zit iemand met diabetes. Dan ben jij waarschijnlijk de enige op jouw school. Dat kan lastig zijn omdat je dan de eerste bent. Maar misschien maakt het je helemaal niets uit. Voor iedereen is dat anders. 

Hebben alle kinderen diabetes type 1? 

De meeste kinderen met diabetes hebben diabetes type 1. Maar er zijn ook kinderen met diabetes type 2. Als je diabetes type 1 hebt, gebruik je insuline. Kinderen met diabetes type 2 kunnen soms tabletten slikken. Ook helpt het bij type 2 soms om anders te gaan eten. Gezond eten en goed bewegen is voor elk kind met diabetes trouwens belangrijk. En voor kinderen zonder diabetes natuurlijk. 

Is het raar? 

Diabetes is niet raar. Maar het kan wel zijn dat klasgenoten even moeten wennen aan je sensor, je pleister, je pomp of je alarmen. Of misschien vinden ze je insulinepen eng. Maar ook voor hen went het snel. Je hoeft het niet te verstoppen als je dat niet wilt. Het is niets om je voor te schamen. Jouw klasgenoten gaan later nog heel veel mensen met diabetes ontmoeten. Dus jij kan ze alvast laten zien dat het niet gek of eng is. 

Vertellen over diabetes 

Soms is het fijn dat je klasgenoten en juf of meester weten wat diabetes is. Misschien kun je er een spreekbeurt over geven? Je kunt ze dan laten zien hoe je insulinepomp of insulinepen werkt. Diabetesvereniging Nederland geeft je een aantal tips hoe je dit kunt doen. Ook Zorgeloos naar school helpt je met tips. 

Een online escape room over diabetes 

Er is een gave escape room over diabetes die je met je klasgenoten of vrienden kunt spelen. Het spel is gemaakt voor groep 7 of 8, maar je kunt ook proberen het in lagere groepen te spelen. Het spel is er voor iedereen die wil weten hoe het is om diabetes te hebben. 

Artikel met medewerking van:

  • Lydia Braakman - directeur Zorgeloos met diabetes naar school

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 10 mei 2023

Lees meer over School met diabetes

Volgend artikel