Verwijsbrief

9 juli 2025 0 waarderingen 0 reacties

“door ontregelde glucose heb je zenuwpijn, las ik net in de verwijsbrief”, zegt de secretaresse van de fysiotherapeut als ik een afspraak probeer te maken. Ik laat het gaan, het is zinloos om deze mevrouw te vertellen dat mijn bloedglucose al dertig jaar ruim binnen de geadviseerde waarden ligt.

Een week later start de fysiotherapeut onze afspraak “het is belangrijk om je bloedsuikers beter te reguleren”. Ik vertel hem dat de verwijsbrief blijkbaar wat ongenuanceerd is opgesteld. Dat mijn bloedglucose grootste deel van de tijd binnen de normaalwaarde ligt en dat ik met 70-80% TING ruimschoots aan alle opgestelde afkappunten voor mensen met diabetes voldoe. Dat ik mijn bloedglucose graag zelf regel en dat ik hier met een andere hulpvraag zit. De vervolgafspraken blijven naar. De toon was duidelijk gezet bij lezen van de verwijsbrief. Met zijn adviezen ben ik aan de slag gegaan, de afspraken heb ik stop gezet.

Ik vraag mijn huisarts waar het mis is gegaan. Was het de brief of de interpretatie van de fysiotherapeut? Mijn huisarts vertelt mij dat in mijn medisch dossier staat dat mijn bloedsuiker ontregeld was. Dat zou ik zelf gezegd hebben. Dan komt zo’n zin standaard in de verwijzing terecht. We spreken af dat ik zelf een nieuwe fysiotherapeut zoek en daar zonder verwijsbrief zelf mijn zorgvraag kenbaar maak. "want je bent ook een ingewikkelde casus".

Aantal jaar terug ben ik onder druk van medisch psycholoog gestopt met sporten en gezond eten. Ik zat middenin een diabetes burn-out en deed alles om de bloedglucose non-stop binnen de lijntjes te houden. In die tijd is mijn bloedglucose iets hoger geworden. Ik heb toen bij mijn huisarts aangegeven dat mijn bloedglucose hoger was dan ik zou willen, net zoals ik dat ook hier in eerdere blogs heb geschreven. Feitelijk waren mijn bloedglucoses nog steeds binnen alle internationale streefwaarden. Dat heb ik vast niet expliciet gezegd. Mijn huisarts heeft niet doorgevraagd en dit blijkbaar geïnterpreteerd als “ontregelde diabetes”. En dit vervolgens in zijn eigen woorden opgeschreven in het medisch dossier, want ik gebruik deze terminologie niet (language matters!). 

Ik vind de diabeteszorg ingewikkeld. Veel zorgverleners zijn betrokken en niemand kan de regie nemen. Ik probeer het wel als zorgvrager, maar loop tegen grenzen aan. Ik heb geen inzage in mijn medisch dossier waardoor foute interpretaties ontstaan en bizarre verwijzingen volgen. Daarnaast kan ik mijzelf, in overleg/afstemming met mijn zorgverlener, niet verwijzen naar de tweede lijn. Terwijl ik de zorgvraag heb en ik de enige ben die mijn volledige achtergrond weet en begrijpt. De zorgvrager volledig de regie geven past niet in ons zorgsysteem. Verdrietig en ook echt een gemiste kans.

Avatar van JupiterJupiter

Heeft zelf diabetes

Diabetes type 1

Blogt sinds mei 2023

Terug naar blog