Prediabetes

Hoe weet je of je prediabetes hebt?

Je voelt niets van prediabetes. Je bloedglucose is nog niet zo hoog dat je klachten krijgt. Er zijn dus geen symptomen. Hoe weet je het dan? En bij welke bloedglucosewaarde heb je prediabetes? 

In het kort   

  • Je hebt geen klachten bij prediabetes. Je voelt dus niet of je het hebt.
  • Bij prediabetes kan de bloedglucose op sommige momenten normaal zijn, en op andere momenten iets te hoog.
  • Krijg je een test op prediabetes? Dan meet je huisarts je bloedglucosewaarde op verschillende momenten.
  • In een laboratorium wordt de HbA1c-waarde bepaald in het bloed. Dit zegt iets over je bloedglucosewaarde in de maanden voor de test. 
  • Ben je ongeveer 75 jaar of ouder en is je bloedglucose iets te hoog? Artsen noemen dit dan geen prediabetes. 

Je merkt het zelf niet 

Prediabetes heeft geen symptomen, dus geen klachten waaraan je het herkent. Je bloedglucose (= bloedsuiker) is nog niet zo hoog dat je lichaam dit laat merken. Krijg je wel klachten door een hoge bloedglucose, zoals dorst en veel plassen? Dan is het meestal diabetes type 2.  

Wanneer een test op prediabetes? 

Prediabetes wordt soms toevallig ontdekt als je bloed wordt onderzocht voor andere klachten. Hoe weet je of het goed is om je bloedglucose te laten testen, ook al heb je geen klachten? Je weet misschien zelf of je een groter risico hebt op diabetes type 2. En sommige kenmerken gaan vaak samen met prediabetes: 

  • je bent zwaarder geworden
  • je bloeddruk is te hoog
  • je cholesterolwaarde is te hoog (cholesterol is een vet in je bloed) 

Maak je je zorgen of je misschien prediabetes hebt? Vraag aan de huisarts of je bloedglucose kan worden getest.    

Hoe wordt je bloedglucose getest? 

De huisarts kan je bloedglucose zelf meten met een glucosemeter. De arts kan de bloedglucose ook laten bepalen door een laboratorium. Dit gaat zo: 

  • Vingerprik: de huisarts haalt met een korte prik een druppel bloed uit je vinger. Met een glucosemeter ziet de arts binnen een paar seconden de bloedglucosewaarde. Dan is duidelijk hoe hoog de bloedsuiker is op dit moment.
  • Laboratorium: hiervoor is een buisje bloed nodig. Meestal neemt een verpleegkundige bloed af uit je arm. Dit gebeurt vaak om ook andere dingen te onderzoeken in het bloed, zoals je cholesterol. Het is ook nodig om je HbA1c te laten controleren. De HbA1c-waarde zegt iets over je gemiddelde bloedglucose in de maanden voordat je de test kreeg.   

Wat is het onderzoek?  

Het is niet zo makkelijk om te onderzoeken of je prediabetes hebt. Bij diabetes is de bloedglucose vaak duidelijk veel te hoog, dus dan is 1 test meestal genoeg. Maar om te weten of iemand prediabetes heeft, zijn verschillende controles nodig. De bloedglucose wordt getest op verschillende momenten, omdat de waarde soms nog normaal kan zijn en soms te hoog. Dit zijn de verschillende momenten voor een test:

  • Als je nuchter bent: dan eet of drink je 8 uur voor de test niets, behalve water.
  • Na het eten, ongeveer 1,5 tot 2 uur na een maaltijd. 

De test kan ook met een OGTT, orale glucosetolerantietest. Je drinkt dan een zoete siroop en na 2 uur wordt de bloedglucose gemeten. De OGGT wordt niet meer vaak gebruikt, behalve bij zwangere vrouwen.

Uitslag bloedsuikertest: welke bloedglucosewaarde is prediabetes?   

Is je bloedglucose gemeten op verschillende momenten? En is de waarde iets te hoog, maar nog niet zo hoog dat het diabetes is? Dan heb je prediabetes. Dit betekent dat je een groot risico hebt op diabetes type 2. Het is niet zeker dat je diabetes type 2 krijgt. Maar de kans hierop is veel groter dan gemiddeld. Dit is de uitslag van de bloedglucosetest bij prediabetes:  

  • De nuchter geprikte bloedglucosewaarde: een getal tussen 6,1 en 6,9 mmol/l. 
  • De niet-nuchter geprikte bloedglucosewaarde: bijvoorbeeld een getal tussen 7,8 en 11 mmol/l. Dit getal is niet heel betrouwbaar. Daarom zijn ook andere metingen nodig.
  • De HbA1c-waarde: een getal tussen 42 mmol/mol (6%) en 47 mmol/mol (6,4%). 

Geen prediabetes bij ouderen 

Goed om te weten: bij mensen vanaf ongeveer 75 jaar betekent deze uitslag van de bloedglucosewaarden geen prediabetes. Onderzoekers zagen dat deze mensen met iets hogere waarden meestal geen diabetes krijgen in de jaren na de test. Artsen noemen deze waarden bij oudere mensen daarom liever geen prediabetes. Hun risico op diabetes type 2 is heel klein. 

Artikel met medewerking van:

  • prof. dr. Martijn Brouwers - internist-diabetoloog, Maastricht UMC+

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 4 mei 2023