Zwangerschapsdiabetes

Hoe gaat de behandeling van zwangerschapsdiabetes?

Heb je zwangerschapsdiabetes? Je krijgt begeleiding van verschillende zorgverleners. Zodat je bloedsuiker, glucosewaarden, zo gezond mogelijk zijn.

In het kort 

  • Je glucosewaarden moeten zo normaal mogelijk blijven. 
  • Je krijgt hulp van een team met een diabetesverpleegkundige, diëtist, gynaecoloog en soms een internist. 
  • De juiste voeding en genoeg beweging zijn belangrijk voor de bloedglucosewaarden. 
  • Helpt een dieet niet genoeg, dan ga je insuline spuiten. 

Hoe gaat de behandeling van zwangerschapsdiabetes? 

Een team van zorgverleners helpt om je glucosewaarden gezond te krijgen. De eerste stap is een dieet met goede en gezonde voeding, in combinatie met beweging. Lukt dat niet genoeg, dan ga je er tabletten bij gebruiken of is insuline spuiten de beste oplossing. 

Zoveel mogelijk gezonde glucosewaarden 

Door de behandeling van zwangerschapsdiabetes krijg je zo veel mogelijk gezonde glucosewaarden. Ook gaan de glucosewaarden zo weinig mogelijk schommelen. Je meet zelf de glucosewaarden een paar keer per dag. De diabetesverpleegkundige vertelt je hoe dit moet. 

Behandeling met dieet en beweging 

De diabetesverpleegkundige verwijst je door naar een diëtist. De diëtist stelt een dieet samen met eetmomenten en de juiste, gezonde voeding. Door juiste voeding krijg je minder koolhydraten binnen en komt er minder glucose in je bloed. Met voldoende beweging heeft het dieet nog meer effect. 

Blijven de glucosewaarden te hoog? 

Blijven na twee tot drie weken de bloedglucosewaarden te hoog, dan verandert de behandeling. Als de insuline niet goed genoeg werkt door ongevoeligheid voor insuline, dan kan soms worden gestart met tabletten. Als dit geen mogelijkheid is dan start je met het spuiten van insuline. Een team met een gynaecoloog, diabetesverpleegkundige en internist helpt je hierbij.  

Zwangerschapsdiabetes

Een zwangerschap is al een speciale tijd. Wat verandert er nog meer bij zwangerschapsdiabetes? Deze groep is er om ervaringen en tips te bekijken en te delen.

Bekijk de gespreksgroep

Hoe werkt insuline spuiten? 

De diabetesverpleegkundige legt uit hoe je insuline spuit. Dit doe je met een insulinepen. Meestal in je buik of in je bovenbeen. Je doet dit meestal 2 tot 4 keer per dag. Je bepaalt de hoeveelheid insuline die je moet spuiten door de glucosewaarden zelf te meten met een bloedglucosemeter of glucosesensor. Je leert dit van een diabetes zorgverlener. 

Hoe gaan de gewone zwangerschapscontroles? 

Steeds vaker wordt zwangerschapsdiabetes in een gezondheidscentrum behandeld waar ze ook echo’s kunnen doen. De bevalling is dan wel in het ziekenhuis. Het is belangrijk dat de internist en kinderarts dan in de buurt zijn. Je ziet je verloskundige weer in de kraamtijd thuis. 

Behandeling na zwangerschapsdiabetes 

Na de bevalling is de zwangerschapsdiabetes meestal binnen een dag weg. Je hoeft geen insuline meer te spuiten. Maar meer dan de helft van de mensen die zwangerschapsdiabetes heeft gehad, krijgt binnen 5 tot 10 jaar diabetes type 2. Meestal controleert de huisarts elk jaar de glucosewaarden tot vijf jaar na je bevalling. Vraag je huisarts ook zelf naar deze controle. 

Over onderzoek naar zwangerschapsdiabetes

Wetenschappers onderzoeken welke dingen al vroeg de kans op zwangerschapsdiabetes kunnen verkleinen: voor de zwangerschap en aan het begin. Ook kijken ze of zwangerschapsdiabetes beter en makkelijker te behandelen is. Bijvoorbeeld met pillen.

Bekijk het artikel

Artikel met medewerking van:

  • Anita Dijkhuizen, MSc - verpleegkundig specialist AGZ

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2023

Lees meer over Behandeling van zwangerschapsdiabetes

Volgend artikel