Slimme contactlens die je bloedglucose meet?

  • Gepubliceerd op: 10 juni 2024
  • Categorie: Algemeen

Een contactlens die je bloedglucose meet? Verschillende onderzoekers werken hier al een tijdje aan. Maar vaak vielen de resultaten tegen. Misschien komt zo’n contactlens nu toch een heel klein stapje dichterbij.

Bij diabetes meet je meestal je bloedglucose met een glucosemeter of glucosesensor. Daarvoor is een prikje in je huid nodig. Kan dit makkelijker, zonder naald? Misschien wel. Onderzoekers werken aan verschillende oplossingen om de bloedglucose te meten zonder prikken. Zoals met een slimme contactlens in je oog.

Bloedglucose meten in traanvocht

Hoe werkt dat? In je oog zit vocht, dit heet traanvocht. In traanvocht zit glucose. Een contactlens zit heel dichtbij je traanvocht. Dus misschien kan een slimme contactlens wel goed glucose in je traanvocht meten.

Niet precies genoeg

Waarom is zo’n lens die je bloedglucose meet er dan nog niet? Een belangrijke reden is dat de metingen steeds niet precies genoeg zijn. De glucosewaarde die de contactlens meet in traanvocht is niet hetzelfde als de glucosewaarde in het bloed. Een precieze bloedglucosewaarde is natuurlijk wel belangrijk, bijvoorbeeld om te weten hoeveel insuline je nodig hebt. De metingen moeten dus veel preciezer worden. 

Speciale zachte contactlens

Koreaanse onderzoekers gingen hiermee aan de slag. Ze maakten een speciale zachte contactlens. En ze bedachten een slimme manier om de glucose uit traanvocht uiteindelijk om te rekenen naar een bloedglucosewaarde. Die waarde was te zien op een smartphone.

Klein onderzoek bij dieren en mensen

De wetenschappers testten de lenzen eerst bij dieren en daarna bij mensen. Ze vergeleken groepjes met en zonder diabetes. De onderzoekers wilden bijvoorbeeld weten of de lens genoeg rekening hield met verschillen tussen personen. Ieder lichaam verwerkt glucose op een iets andere snelheid. Dit heeft invloed op hoe precies een lens de glucosewaarde uitrekent. De onderzoekers waren tevreden. Het ging hier wel om een klein onderzoek.

Nog veel werk te doen 

Een contactlens die je bloedglucose meet, dit komt dus misschien een klein stapje dichterbij. Maar wetenschappers moeten nog heel veel testen en uitzoeken. Is de glucosewaarde uit traanvocht echt wel precies genoeg? En kun je bijvoorbeeld dag en nacht zo’n lens dragen in je oog? Er moet dus nog veel gebeuren voordat je zo’n slimme contactlens misschien in de toekomst kunt gebruiken.

Meten zonder prikken

Hopelijk kun je in de toekomst je bloedglucose meten zonder prikken. Dit zou natuurlijk enorm fijn zijn. Benieuwd naar andere ontwikkelingen waaraan wetenschappers werken? Lees hier meer over meten zonder prikken.