Blijf als eerste op de hoogte van nieuws
Wil je ook als eerste het nieuws weten over resultaten uit onderzoek? Of over de nieuwste diabetesonderzoeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt deze iedere 2 weken.
Meld je gratis aanWat doet het medicijn tirzepatide met de nieren? Onderzoekers bekeken dit bij mensen met diabetes type 2. Ze zagen goede resultaten met tirzepatide.
Tirzepatide is een nieuw medicijn voor mensen met diabetes type 2. De naam van het merk is Mounjaro. Het is bedoeld voor mensen die veel overgewicht hebben. En die hun bloedglucosewaarden niet in evenwicht kunnen houden met de medicijnen die ze nu hebben.
Je geeft jezelf een spuit met dit medicijn. Dit doe je meestal in je buik, bovenarm of bovenbeen. Dit moet meestal 1x in een week.
Er zijn verschillende soorten medicijnen, zoals de GLP1-agonisten. Deze medicijnen doen in je lichaam hetzelfde als een hormoon in je darmen. Tirzepatide is een GLP1-agonist. Een andere bekende GLP1-agonist is semaglutide (de naam van het merk is Ozempic).
Door tirzepatide verlies je meestal gewicht. Ook gaat je bloedglucose omlaag. Maar misschien heeft het medicijn meer voordelen. Wetenschappers onderzochten dit. Ze keken naar hoe goed de nieren werken bij mensen met diabetes type 2.
De onderzoekers keken naar de resultaten van 5 verschillende onderzoeken: de SURPASS-onderzoeken. Deze onderzoeken gingen over de behandeling met tirzepatide bij mensen met diabetes type 2. De wetenschappers vergeleken verschillende behandelingen (zoals met insuline, maar ook met semaglutide) met een behandeling met tirzepatide. In totaal deden meer dan 5.200 deelnemers mee. Sommige mensen hadden nierproblemen.
De wetenschappers keken naar 2 belangrijke stoffen die te maken hebben met de nieren, kreatinine en albumine:
De onderzoekers onderzochten kreatinine en albumine in de urine van de deelnemers. Aan het begin van de onderzoeken, en na 40 of 42 weken. Dit zegt iets over hoeveel eiwit in de urine zit. En dus over hoe goed de nieren werken.
De onderzoekers zagen goede resultaten. Misschien werkt tirzepatide dus beschermend voor de nieren, denken de onderzoekers. Waarschijnlijk komt dit voor een deel doordat je gewicht verliest. Maar het kan ook komen doordat tirzepatide andere goede dingen doet, zoals ontstekingen remmen. Dit moeten wetenschappers verder onderzoeken.
Je kunt niet zomaar tirzepatide nemen. Het medicijn is alleen te krijgen met een recept van je arts. Je moet ook voldoen aan speciale voorwaarden. Verder kan tirzepatide vervelende bijwerkingen hebben, zoals diarree of misselijk zijn.
Voor sommige mensen is tirzepatide een belangrijk medicijn: voor een goede bloedglucose, en om gewicht te verliezen. Ook heeft het dus misschien andere voordelen, zoals voor je nieren. De onderzoekers gaan nu verder onderzoek doen. Ze willen deelnemers langer volgen.
Wil je meer weten? In deze alinea’s vertellen we meer over de aanpak van de onderzoekers en de resultaten van het onderzoek. Let op: deze tekst is lastiger dan de tekst hierboven.
De wetenschappers deelden de hoeveelheid albumine door de hoeveelheid kreatinine. Zo berekenden ze de verhouding tussen de twee stoffen. De belangrijkste vraag van de onderzoekers was: is deze verhouding veranderd? Zo konden de wetenschappers bekijken welke invloed tirzepatide heeft op de nieren, vergeleken met de andere behandelingen.
De onderzoekers zagen dat de verhouding tussen kreatinine en albumine meer was afgenomen, vergeleken met de andere behandelingen. Bij mensen met nierproblemen was deze verbetering nog groter.
Bronnen: ‘Tirzepatide Associated With Reduced Albuminuria in Participants With Type 2 Diabetes: Pooled Post Hoc Analysis From the Randomized Active- and Placebo-Controlled SURPASS-1–5 Clinical Trials’ (SURPASS onderzoeken), ‘Tirzepatide reduces albuminuria among adults with type 2 diabetes in SURPASS trials’
Beeld: Krakenimages.com, Shutterstock
Wil je ook als eerste het nieuws weten over resultaten uit onderzoek? Of over de nieuwste diabetesonderzoeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt deze iedere 2 weken.
Meld je gratis aanMensen met diabetes type 2 hebben vaak ook andere aandoeningen. Bijvoorbeeld problemen met hart en bloedvaten of wonden aan voeten. Onderzoekers willen deze complicaties van diabetes voorkomen en beter behandelen.
Bekijk het artikelIk kom op internet het nieuwe middel tirzepatide mounjaro tegen. Is er al iemand die dit middel gebruikt? Een voordeel is dat er één keer per week een …
Bekijk het gesprekDe NHG heeft een nieuwe richtlijn gemaakt voor diabetes type 2. De richtlijn is voor zorgverleners die mensen met diabetes type 2 behandelen. Er komt nu bijvoorbeeld meer aandacht voor een persoonlijk behandelplan.
Tilburgse onderzoekers kijken naar een behandeling om je eigen gedachten en gedrag te veranderen. Dit om gezond leven beter vol te houden. Ze vragen ook deelnemers voor dit onderzoek.
De online Diabetes Risicotest van het Diabetes Fonds laat zien dat veel mensen een groot risico hebben om diabetes type 2 te krijgen.
Veel mensen met diabetes type 2 hebben stress door diabetes. Hun diabetes is hierdoor moeilijker te regelen. Het Erasmus MC maakte voorlichting, ook voor zorgverleners.