Polyolen

0 reacties 25× gelezen 1 volger 0 waarderingen Laatste activiteit: 7 december 2025
7 december 2025 om 14:51

Nav mijn bijdrage over de lekkere chocolade met polyolen heb ik geprobeed wat meer duidelijkheid over deze zoetstoffen te krijgen. Dat vind ik niet meevallen. Ik vermeld twee bronnen:

Zoetstoffen | Voedingscentrum

Polyolen | Kenniscentrum Zoetstoffen

Wat ik lastig vind is dat de glychemische index van de polyolen nogal verschilt. De ene polyool is de andere niet. Het loopt van 0 tot 35. Toch wordt over de polyolen in het algemeen gesteld dat ze geen invloed hebben op de bloedglucosespiegel. De grammen van de polyolen moet je aftrekken van de totale koolhydratengrammen. Voor ons als mensen met daibetes vind ik dit verwarrend.

Uit de voetnoten op blz 196 van de NDF voedingsrichtlijn Diabetes 2020: "Polyolen worden met wisselende snelheid en mate opgenomen in het bloed en hebben geen significante effecten op de bloedglucosespiegel. Snelwerkende insuline afstemmen op deze polyolen is dan ook niet aanbevolen. Hoewel er geen langdurige, gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken zijn van consumptie van polyolen door mensen met diabetes, lijkt consumptie van maximaal 10 gram per dag door mensen met diabetes geen nadelige effecten te veroorzaken."

Leve de zoekfuncties van de computerprogramma's.

Bewerkt op 8 december 2025 om 08:04