Stijgende bloedsuikers tijdens sporten

Laatste activiteit: 14 augustus 2023 2 reacties 1 volger 0 waarderingen
Avatar van Mimora
10 augustus 2023 om 11:24

Hoi :)

Ik zit eigenlijk de laatste tijd nogal te stoeien met mijn bloedglucose tijdens het sporten, en ik ben benieuwd hoe jullie daarmee omgaan en/of nog andere tips hebben waar ik zelf niet aan heb gedacht. Wat doe ik al, en waar hou ik rekening mee?

  • Ik hou van high-intensity lesjes van een uurtje waarbij er een combinatie is tussen cardio en spieroefeningen (met of zonder gewicht erbij)

  • Ik sport eigenlijk altijd 's ochtends vroeg, omdat ik dan nog geen actieve insuline en/of voeding in mijn lijf heb waar ik verder rekening mee moet houden. Daarnaast vind ik het ook gewoon een fijn tijdstip, van pyjama zo in de sportkleding en naar de gym.

  • Ik draag een pomp, dus ik kan vrij makkelijk mijn programma aanpassen (op dit moment doe ik daar niet zo heel veel mee).

  • Ik zorg dat mijn bloedglucose altijd minstens boven de 7.0 is als ik start met trainen. Daarnaast spuit ik 1 actieve eenheid insuline voordat ik van start ga.

  • Of ik nu wel/niet sport, ik stijg 's ochtends altijd met mijn bloedglucose. Op dagen dat ik niet sport dan ga ik vrijwel meteen ontbijten en bolus bij wakker worden eigenlijk meteen al (voor koolhydraten ontbijt én de stijging in de ochtend)

De laatste tijd werkt de bovenstaande cocktail niet meer voor me. Na een uurtje sporten zit ik soms wel eens op 14, en stijg ik tijdens het douchen-aankleden daarna nog wel eens een stuk door. Ook als ik vrijwel meteen bolus voor mijn ontbijt en dat eventjes 'laat inwerken' terwijl ik me klaarmaak (zo'n halfuurtje bolus voordat ik ga ontbijten). Het komt er op neer dat ik tegenwoordig meestal een hele ochtend met hoge glucosewaarden loop. Heel vervelend natuurlijk. Nu zou ik natuurlijk meer actieve eenheden kunnen spuiten, maar dat vind ik eigenlijk wel spannend om eerlijk te zeggen.

Wie wil er eens meedenken en/of jullie tips en ervaringen delen? Tnx alvast!

2 reacties

10 augustus 2023 om 12:03

Op het oude trefpunt waren er al veel ervaringen, dus ik verwacht dat er hier ook nog wel bijdragen komen. Het kan een heel geworstel zijn. Verder is er de Bas van der Goor stichting, die zijn gespecialiseerd in sporten en diabetes. Wellicht kan je daar eens aankloppen.

Sugardaddy
Moderator
14 augustus 2023 om 21:07
Moderator

Een sporters lichaam kan wel 600 gram Glycogen in spieren en lever opslaan. Bij intensief sporten komt dit vrij zodat het lichaam voldoende energie krijgt. Insuline is dan nodig om deze gesynthetiseerde glucose weer omlaag te brengen, indien de spieren deze glucose niet helemaal opbranden. Dus mogelijk is 1 unit te weinig als je tot het gaatje gaat?

Overleg het eens met de internist of zoals Yvonne suggereert een expert op het gebied van sport en T1D. Mijn ervaring is: voorzichtig proberen de dosis en voeding aan te passen en het effect te meten. Ik eet ongeveer 10 gram koolhydraat, 60 gram eiwit en 40 gram vet voor een workout, gebruik dan 1-2 eenheden insuline en meestal(!) blijft het dan onder de 8. Overigens doe ik nauwelijks hiit, voornamelijk gewichtheffen en dan gebruiken de spieren vrijwel alle glucose uit het bloed.

Bewerkt op 14 augustus 2023 om 21:18