Diabetes type 1

Hoe weet je of je diabetes type 1 hebt?

Als je symptomen hebt van diabetes type 1, wil je graag weten of je de ziekte hebt. Wie stelt de diagnose en hoe gaat dit?

In het kort:

  • Heb je symptomen van diabetes type 1? Maak dan direct een afspraak bij de huisarts. 
  • De huisarts meet de hoeveelheid glucose in je bloed en verwijst je als dat nodig is door naar het ziekenhuis. 
  • Een arts in het ziekenhuis bepaalt met aanvullend onderzoek of je diabetes type 1 hebt. 
  • Iedereen kan de diagnose diabetes type 1 krijgen.

Wanneer krijg je de diagnose diabetes type 1? 

Als je diabetes type 1 hebt, maar dit nog niet weet, krijg je klachten. Je lichaam wordt steeds zieker. Veel plassen en drinken, erg moe zijn en veel afvallen zijn symptomen van diabetes type 1. Denk je dat je diabetes hebt en herken je de symptomen? Dan is het goed om een afspraak te maken bij de huisarts. 

Bloedglucose meten bij huisarts 

De huisarts vraagt naar je klachten. Als de huisarts denkt dat het diabetes is, kan hij met een vingerprik de bloedglucose meten. Dit is de hoeveelheid suiker die in het bloed zit. Als de huisarts denkt dat het diabetes type 1 is, verwijst deze je door naar het ziekenhuis. Dit gaat bij kinderen onder de 18 jaar anders dan bij volwassenen. 

Diagnose diabetes type 1 bij kinderen 

Kinderen hebben bijna nooit diabetes type 2. De huisarts denkt bij kinderen met symptomen gelijk dat het diabetes type 1 is. Meet de huisarts een bloedglucosewaarde van 11,0 mmol/l of hoger bij je kind? Dan moet je diezelfde dag nog met je kind naar het ziekenhuis. Een kinderarts onderzoekt je kind dan verder. 

Diagnose diabetes type 1 bij volwassenen 

Bij volwassenen komt diabetes type 2 vaker voor. Bij een hogere bloedglucosewaarde denkt een huisarts niet direct aan diabetes type 1. Je wordt niet gelijk doorverwezen naar het ziekenhuis. Als je symptomen van diabetes hebt en je bloedglucosewaarde verhoogd is, verwijst een huisarts je alleen door als: 

  • je tussen de 30 en 50 jaar bent, je geen overgewicht hebt en de behandeling van diabetes type 2 onvoldoende werkt. 
  • je jonger bent dan 30 jaar, geen overgewicht hebt en je bloedglucosewaarde onverwacht snel stijgt. 

In het ziekenhuis volgt dan aanvullend onderzoek bij een internist. 

De diagnose in het ziekenhuis 

In het ziekenhuis word je verder onderzocht. De arts vraagt nog een keer naar je symptomen en je moet bloed laten prikken. Met dit bloed wordt nog een keer de glucosewaarde gemeten. Ook kijkt de arts of er afweerstoffen in het bloed zitten. Aan die stoffen is te zien of je diabetes type 1 hebt. Na de diagnose start gelijk de behandeling met insuline.

Met je diabetesverpleegkundige of behandelaar bespreek je je vragen over diabetes en je gezondheid.

Ketoacidose bij diagnose diabetes type 1 

Soms zijn de symptomen van diabetes type 1 onduidelijk. Dan wordt de bloedglucose erg hoog, zonder dat je het doorhebt. Hierdoor verzuurt het bloed en dit is levensgevaarlijk. Je komt dan erg ziek in het ziekenhuis. Dat noemen we ketoacidose. Bij ketoacidose onderzoekt een arts in het ziekenhuis ook of je diabetes type 1 hebt. Vooral kinderen hebben ketoacidose op het moment van diagnose. 

Wie kan diabetes type 1 krijgen? 

Iedereen kan de diagnose diabetes type 1 krijgen. De meeste mensen krijgen de diagnose, voordat ze 18 jaar zijn. Maar je kan ook ouder zijn als je diabetes type 1 krijgt.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Peter van Dijk - internist-endocrinoloog, UMC Groningen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 13 maart 2023