Dagelijks leven

Ziektekosten en de zorgverzekering

In Nederland is een basis zorgverzekering verplicht. De basis zorgverzekering vergoedt de kosten van basiszorg zoals huisartsbezoek. Maar hoe zit het dan bijvoorbeeld met extra zorg en het eigen risico? 

In het kort

  • In Nederland is de zorg duur. Met een zorgverzekering betaal je niet alle kosten van de zorg zelf. 
  • Een basis zorgverzekering is in Nederland verplicht. 
  • Je kunt je ook extra verzekeren met een aanvullende verzekering. 
  • De eerste € 385 per jaar aan zorgkosten betaal je zelf. Dit is het eigen risico. 
  • Over sommige behandelingen en medicijnen betaal je een eigen bijdrage.  

Ziektekosten in Nederland 

In Nederland zijn de kosten van de zorg erg hoog. De zorg in Nederland is ook van een heel hoge kwaliteit en er zijn bijna geen wachtlijsten voor behandelingen. In vergelijking met een groot deel van Europa en de rest van de wereld scoren we zeer goed. Maar het lukt de overheid niet om de zorg helemaal te betalen uit belastinggeld. Dat betekent dat we zelf ook een deel van de zorgkosten betalen. Dat doen we met de verplichte basis zorgverzekering, het eigen risico en de eigen bijdrage. 

De basis zorgverzekering en het eigen risico 

Een basis zorgverzekering is in Nederland verplicht. De basis zorgverzekering die je afsluit vergoedt een groot deel van de basiszorg, zoals de huisarts, ziekenhuisbezoek en medicijnen. Per maand betaal je een vast bedrag voor die basis zorgverzekering. Daarnaast betaal je elk jaar zelf de eerste zorgkosten. Dit heet het eigen risico. In 2023 is het eigen risico € 385. De kosten van huisarts en nog een paar zorgonderdelen vallen niet onder dit eigen risico. Daar betaal je dus niet aan mee.  

De eigen bijdrage 

Soms betaal je voor zorg ook een eigen bijdrage. Bijvoorbeeld voor medicijnen, brillen, hoortoestellen of bepaalde behandelingen. De eigen bijdrage op medicijnen heeft een maximum van € 250 per jaar. Je kunt de eigen bijdrage soms ook meeverzekeren in een aanvullende verzekering. Je betaalt dan per maand meer premie aan de zorgverzekeraar, maar je hoeft geen eigen bijdrage meer te betalen. 

Veel onderzoek naar diabetes wordt in laboratoria in ziekenhuizen of universiteiten gedaan.

De aanvullende zorgverzekering 

Verwacht je veel zorgkosten te hebben? Dan is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten. Je kiest bijvoorbeeld meer fysiotherapiebehandelingen. Of je kiest ervoor om meer vergoed te krijgen bij de tandarts, bijvoorbeeld als je verwacht dat je kronen of een wortelkanaalbehandeling krijgt. 

Welke zorgverzekering past het beste bij diabetes? 

De vraag ‘Welke zorgverzekering past bij diabetes?’ wordt vaak gesteld. Er is niet één advies te geven voor iedereen. De keuze van een zorgverzekering is heel afhankelijk van jou. Heb je veel complicaties of veel voetzorg nodig? Verwacht je veel tandartsafspraken of verwacht je meer bij de fysiotherapeut te komen? Ook hangt de keuze af van hoe je bijvoorbeeld denkt over het biosimilar insuline en het preferentiebeleid, over duurzaamheid of over andere maatschappelijke onderwerpen. 

Artikel met medewerking van:

  • ervaringsdeskundigen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 mei 2023

Lees meer over Verzekeren en diabetes

Volgend artikel