Dagelijks leven

Diabetes en verzekeringen

Een zorgverzekering moet je verplicht hebben. Maar je kunt ervoor kiezen om meer verzekeringen af te sluiten voor risico's rondom je diabetes. Bijvoorbeeld een inkomensverzekering, insulinepompverzekering of een rechtsbijstandsverzekering. 

In het kort

  • Door een verzekering af te sluiten kun je zorgen dat je financieel minder risico loopt.
  • Je kunt jezelf van een inkomen verzekeren als je arbeidsongeschikt raakt. Bijvoorbeeld met een inkomensverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
  • De verplichte zorgverzekering kun je uitbreiden met aanvullende verzekeringen voor bijvoorbeeld meer fysiotherapie.
  • Er zijn ook verzekeringen voor extra risico's zoals de insulinepompverzekering of een uitvaartverzekering. Daarmee komen jij of je familie niet voor onverwachte uitgaven te staan.

Inkomensverzekering 

Door je diabetes loop je meer risico om je ziek te moeten melden van je werk. En je loopt meer risico op arbeidsongeschiktheid. Bij arbeidsongeschiktheid kun je in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. De uitkering is alleen nooit een volledige vervanging van je inkomen. Waarschijnlijk komt er maandelijks minder geld binnen. Wil je ongeveer hetzelfde inkomen houden? Dan kun je ervoor kiezen om een inkomensverzekering af te sluiten. Dit wordt ook wel een WIA-aanvullingsverzekering genoemd.  

Arbeidsongeschiktheidsverzekering 

Ben je zelfstandig ondernemer dan is het verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Nu is dat nog vrijwillig, maar het kabinet is bezig met een wet waardoor dit verplicht wordt. Lees er meer over in Verzekeren en juridische hulp

Verzekeringen, werk en autorijden

Hoe ga je om met het terugkrijgen van geld dat je zelf hebt betaald? En wat zijn je ervaringen met diabetes op je werk, zoals onregelmatige diensten of hypo's? Ook vind je hier ervaringen en tips over autorijden en het CBR. Deel hier ook je eigen verhaal of lees de tips van anderen.

Bekijk de gespreksgroep

Heb ik een rechtsbijstandsverzekering nodig? 

Een rechtsbijstandsverzekering is niet verplicht. Maar het is wel handig. Heb je een rechtsbijstandsverzekering met dekking voor je werk erin? Dan krijg je hulp van een advocaat als je een probleem hebt met je werkgever. Vaak is het te laat als je een verzekering afsluit als een probleem er al is. Dan kun je de verzekering voor dat probleem niet meer gebruiken. 

Je insulinepomp kun je ook verzekeren 

Sommige leveranciers zorgen voor een nieuwe pomp bij schade of diefstal. Soms moet je dan wel de kosten vergoed proberen te verkrijgen bij je verzekaar. Soms zit het ook binnen de garantievoorwaarden van leveranciers. Vraag goed naar de voorwaarden en mogelijkheden. Wil je zeker zijn van vervanging zonder kosten? Je kunt als je lid bent bij Diabetesvereniging Nederland je insulinepomp verzekeren. AIs je insulinepomp beschadigd raakt, je verliest je pomp of hij wordt gestolen dan krijg je tot € 4.000 per pomp vergoed. Ben je nog geen lid dan kun je direct lid worden als je de insulinepompverzekering afsluit.  

Zorgverzekering 

Er is geen zorgverzekering die het beste is voor diabetes. De keuze voor een zorgverzekering hangt af van veel keuzes en die zijn verschillend per persoon, gezin, situatie, type diabetes en andere aandoeningen. Ook is het afhankelijk van wat je nodig hebt op het gebied van bijvoorbeeld fysiotherapie, dieetadvies, voetzorg, cursussen en overige vergoedingen. Je kunt daarnaast ook nog kiezen op basis van prijs, keuzevrijheid, gemak of het vertrouwen dat je al hebt in een zorgverzekeraar. Lees meer over de zorgverzekering en aanvullende verzekering.

Uitvaartverzekering 

Een uitvaartverzekering afsluiten is erg lastig als je diabetes hebt. Mensen met diabetes krijgen vanwege hun gezondheid vaak te maken met flink hogere premies, uitsluitingen of zelfs afwijzingen. Ook duurt het vaak erg lang om een verzekering te regelen. Via Diabetesvereniging Nederland is het mogelijk om met korting een verzekering af te sluiten met een verzekeraar die gespecialiseerd is in verzekeringen bij blijvende ziektes.

Artikel met medewerking van:

  • ervaringsdeskundigen
  • de redactie van diabetes.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 mei 2023

Lees meer over Verzekeren en diabetes

Volgend artikel