Dagelijks leven

Welke zorgkosten krijg je vergoed?

Diabetes zorgt ervoor dat je hogere zorgkosten hebt. Veel kosten worden betaald uit de basisverzekering. Eventueel kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Er zijn ook kosten die je kunt aftrekken bij de belastingaangifte. 

In het kort 

  • De basisverzekering vergoedt veel zorgkosten. Vaak gaat dit wel van je eigen risico af. 
  • Voor de vergoeding van de kosten van hulpmiddelen zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Voldoe je niet aan de voorwaarden dan moet je het hulpmiddel zelf betalen.  
  • Medicijnen worden bijna altijd vergoed vanuit de basisverzekering. Het kan zijn dat je moet overstappen naar een goedkoper medicijn. Dat heet het preferentiebeleid. 
  • Vergoeding van voetzorg wordt bepaald aan de hand van een indeling van hoeveel voetproblemen je hebt en hoe erg ze zijn. 
  • Je kunt zorgkosten aftrekken bij je belastingaangifte. Je hoeft dan minder belasting te betalen.  

Welke kosten vallen onder de zorgverzekering? 

Jouw zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en een (eventuele) aanvullende verzekering. De basisverzekering is in Nederland voor iedereen verplicht. Een aanvullende verzekering mag je zelf afsluiten als je meer vergoeding wilt, bijvoorbeeld voor meer fysiotherapie. De overheid bepaalt elk jaar welke zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dat verandert dus elk jaar. 

Kosten van hulpmiddelen 

Voor veel hulpmiddelen moet je voldoen aan voorwaarden om voor vergoeding in aanmerking te komen. Voldoe je er niet aan, dan moet je de hulpmiddelen zelf betalen. Er is veel discussie over de betaalbaarheid van hulpmiddelen en de voorwaarden om ze vergoed te krijgen. En over of bepaalde hulpmiddelen noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid, kwaliteit van leven en minder gezondheidsproblemen op de langere termijn. > Lees meer hierover bij Vergoedingen diabetestechnologie  

Met je diabetesverpleegkundige of behandelaar bespreek je hoe je om kunt gaan met je diabetes.

Kosten van medicijnen 

De meeste medicijnen voor diabetes worden vergoed vanuit de basisverzekering. Wel wordt daarbij je eigen risico opgemaakt. Voor sommige medicijnen geldt ook een eigen bijdrage. Valt jouw medicatie onder het preferentiebeleid dan kan het zijn dat je soms moet overstappen op een ander medicijn of andere insuline met dezelfde werking. 

Kosten van voetzorg 

Veel mensen met diabetes krijgen voetproblemen. Daar zijn veel verschillende behandelingen voor mogelijk. De behandelaar bepaalt hoeveel zorg je vergoed krijgt aan de hand van de Sims classificatie. De Sims classificatie bekijkt hoeveel voetproblemen je hebt en hoe ernstig ze zijn. Daarmee wordt dan een niveau voor je bepaald. Dat heet een zorgprofiel. Dit bepaalt hoeveel zorg je vergoed krijgt en welk deel je zelf moet betalen. 

Terugkrijgen van zorgkosten 

Een deel van je gemaakte diabeteszorgkosten kun je terugkrijgen via je belastingaangifte. Je mag dan je kosten aftrekken van je belastbare inkomen. Dat betekent dat het bedrag waarover je belasting betaalt lager wordt. Diabetesvereniging Nederland heeft daar diverse adviezen en tips voor. 

Diabetes.nl prikbord

Laagdrempelig babbelen over iets dat niet helemaal bij een bestaande gespreksgroep past? Dit is de plek voor diabetes gerelateerde hersenspinsels. Of ben je ergens naar op zoek? Of heb je spullen waarmee je een ander een plezier wil doen? Hier kun je alles vragen of aanbieden wat met diabetes te maken heeft. Oproepen zijn alleen toegestaan onder bepaalde voorwaarden en met enkele richtlijnen. Oproepen worden altijd geplaatst met een duidelijke omschrijving van het doel en de achtergrond van het onderzoek, met een uitleg voor wíe en hoe deelname mogelijk is inclusief een veilige link naar desbetreffende plek. Overleg eerst altijd even met de Trefpunt-manager via trefpunt@diabetes.nl.

Bekijk de gespreksgroep

Artikel met medewerking van:

  • ervaringsdeskundigen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 mei 2023

Lees meer over Zorgkosten en diabetes

Volgend artikel