Dagelijks leven

Regelingen voor kinderen met diabetes

Een kind of jongere met diabetes heeft veel zorg nodig. Een ouder of verzorger moet hiervoor veel regelen. De zorgkosten kunnen ook flink oplopen. Er zijn een aantal regelingen waar je naar kunt informeren. 

In het kort 

  • Er zijn een aantal regelingen die helpen bij de hogere uitgaven van ouders of verzorgers voor kinderen met diabetes.  
  • Als je voldoet aan bepaalde voorwaarden kun je een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen. Vaak is diabetes alleen niet voldoende om een pgb te krijgen. 
  • Soms is het mogelijk om dubbele kinderbijslag te krijgen. De aanvraag gaat via de Sociale Verzekeringsbank. 
  • Voor studenten is het soms mogelijk om via de gemeente een studietoeslag te krijgen.  

Het persoonsgebonden budget 

Het persoonsgebonden budget wordt vaak afgekort naar pgb. Een pbg is geld waarmee je zelf zorg kunt inkopen voor je kind. Een pgb moet je aanvragen bij je gemeente. Er zijn een aantal randvoorwaarden waaraan je moet voldoen en het is vrij ingewikkeld. Vaak is diabetes alleen niet voldoende om een pgb budget te krijgen.  

Dubbele kinderbijslag 

Soms kun je in aanmerking komen voor een dubbele kinderbijslag. Net als bij het pgb zijn er een aantal voorwaarden voordat je de dubbele kinderbijslag kunt krijgen. Voldoe je aan de voorwaarden, dan kun je de aanvraag doen bij de Sociale Verzekeringsbank. Er volgen dan een aantal formulieren die ingevuld moeten worden en een gesprek. Daarna hoor je of je de dubbele kinderbijslag krijgt. 

Studietoeslag 

Studeren is duur. Veel studenten hebben daarom een bijbaan naast hun studie. Kun je dat door je diabetes niet? Dan kun je bij de gemeente een maandelijkse studietoeslag aanvragen. Hier zijn voorwaarden aan verbonden en je moet door een aanvraagprocedure heen. 

Artikel met medewerking van:

  • ervaringsdeskundigen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 mei 2023

Lees meer over Zorgkosten en diabetes

Volgend artikel