Hypo trauma...

20 juni 2023 2 waarderingen 3 reacties

Ik zit in de wachtkamer. Niet voor mijzelf, maar mijn jongste zoon. Trauma’s opgelopen door mijn hypo’s. Hoe is het mogelijk… Hij is bang zijn moeder te verliezen. Dat ik zomaar ineens op de grond zak. Jaren geleden zag hij mij in elkaar zakken in de vliegtuigslurf. Een stewardess had net voor de landing mijn handtas gepakt en in de opbergruimte boven mijn hoofd geplaatst. Mijn handtas met glucosesensor, bloedglucosemeter en hypo arsenaal. Alles zat daarin. Voor ik het door had was het opgeborgen. Mijn kansberekening stelde mij gerust. Nul dacht ik, totdat ik direct na de landing van mijn stoel afgleed. Ik kon nog net het pakje jus d’orange uit mijn tas opdrinken dat mijn man naar mij had toegegooid. En weg was ik… Mijn oudste zoon vertelde mij later hoe ongemakkelijk het was dat al die mensen aan het kijken waren wachtend totdat de deur openging en ze het vliegtuig konden verlaten.

Toen ik bijkwam wilde ik direct het vliegtuig uit. Door vertraging op Schiphol was de overstap krap, we hadden geen seconde te verliezen. Ik zakte half door mijn benen. Maar de aansluitende vlucht moesten we halen. Ik had geen zin om met mijn gezin een paar dagen op Mexico City Airport door te brengen tot de volgende vlucht vertrok, in plaats van op het strand vakantie te vieren. Strompelend kwam ik nog best vooruit. Tot in de slurf. Mijn beenspieren begaven het ineens en boem daar lag ik opnieuw op de grond. Mijn jongste zoon heeft dit in zijn geheugen gegrift en blijft hier flashbacks van krijgen. Ieder woord dat hem aan dát voorval herinnert, geeft hem spanning. “laag”, “hypo”, "insuline", “diabetes” en “bloedglucose” vliegen toch echt met enige regelmaat over onze tafel.

Vandaag heeft hij zijn eerste EMDR-sessie. Hopelijk helpt het hem om dit voor hem zo’n akelige voorval een plekje te geven. Even later word ik uit de wachtkamer geroepen. Hij kijkt blij. De lampjes waren best oké en hij voelt zich opgelucht. Hij durft zelfs wat grapjes te maken richting zijn psycholoog. De EMDR-therapie bleek minder eng dan verwacht én de hypo ervaring lijkt ook al wat minder spanning op te roepen.

Sinds mijn huidige diabetestherapie met Open source HCL-systeem heb ik geen ernstige hypo’s meer, ook mijn hypo unawareness is verdwenen. Hopelijk verdwijnen de akelige gevoelens over hypo’s nu ook bij mijn zoon. Een mooie eerste stap is vandaag gezet.

3 reacties

Avatar van BertR
20 juni 2023 om 23:11

Heel herkenbaar Jupiter, mijn vrouw leeft continue met de vrees dat de hypo’s voor ernstige problemen kunnen zorgen. Heeft altijd van alles in haar zak om suiker bij te voeren. Gevolg voor haar is wel een veel te hoge bloeddruk en slecht slapen. Zodra mijn telefoon een “stop voor laag” signaleert is zij al onderweg om een cracker of zo te halen.

Diabetes heb je nooit alleen en kan in behoorlijk wat gevallen tot ernstige problemen bij je huisgenoten leiden, daarom vind ik het een rotziekte.

Bewerkt op 20 juni 2023 om 23:13
22 juni 2023 om 13:25

Herkenbaar idd.

In eerste instantie denk je alleen aan jezelf, maar de impact op anderen is groot.

25 juni 2023 om 13:59

Mijn lieve dochter heeft voor het eerst toen ze 8-9 jaar oud was, de ambulance moeten bellen omdat ze rond 3 uur s 'ochtends wakker werd en zag dat ik niet meer reageerde. Ik had haar geïnstrueerd wat ze moest doen mocht zoiets ooit gebeuren, legde de nadruk opdat 'het altijd weer goed zou komen'. En zij deed wat ze had geleerd, 112 gebeld. Helaas heeft dit zich een paar keer herhaald. Ze was altijd rustig, kreeg complimenten van de ambulance medewerkers en na afloop gingen wij weer verder met ons leven. Ze liet geen angst of bezorgdheid zien. Hoe vaak ik ook hierover met haar wilde praten, had zij er geen behoefte aan. En ik wilde haar niet nog meer onrustig maken dus liet ik het ook gaan.. Toen ze 15 was kreeg ze van haar biologie leraar les over de alvleesklier. Ze kwam thuis en was woedend want ze had gehoord dat ik wel degelijk had kunnen overlijden bij een ernstige hypo. Het gesprek wat wij beiden hadden uitgesteld, volgde.. Nu is ze jong volwassen en heeft meerdere keren EMDR gehad voor alle herinneringen die zij ver weg had gestopt. Diabetes vormt je en je naasten in de negatieve zin. Het is beladen, maakt je zorgelijk en gespannen. Hoe ouder ik word, hoe meer ik inzie dat het een wonder is geweest dat wij het samen hebben gered!

Bewerkt op 25 juni 2023 om 14:00
Avatar van JupiterJupiter

Heeft zelf diabetes

Diabetes type 1

Blogt sinds mei 2023

Volgende blogpost

Terug naar blog