Onderzoek

Een sportdrank voor de Orale Glucose Tolerantie Test (Cystic Fibrosis Related Diabetes)

Datum laatste controle door de redactie van diabetes.nl: 07-02-2024 

Om te kijken of je CFRD (Cystic Fibroses Related Diabetes) hebt, doet een arts de Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT). Daarvoor moet je een zoet drankje drinken. Veel mensen worden daar misselijk van. Dit onderzoek kijkt of een sportdrank gebruikt kan worden voor de OGTT in plaats van het zoete drankje. 

Onderzoek loopt sinds 15-01-2022. 

Let op: het grootste deel van de tekst hieronder is woord voor woord overgenomen van CCMO.nl. 

Doel van het onderzoek 

Primaire doel: De betrouwbaarheid van een commercieel verkrijgbare sportdrank (AA-drink), als vervanging van de suikeroplossing bij een orale glucose tolerantie test in vergelijking met de uitkomst van de standaard OGTT. 

Secundaire doel: Het vergelijken van de patiënt tevredenheid bij de AATT met de OGTT. 

Wanneer mag je meedoen? 
De voorwaarden om mee te doen aan dit onderzoek zijn onder andere: 

  • Gediagnosticeerd met CF 
  • Een van de volgende: Gediagnosticeerd met CFRD of IGT gebaseerd op een verhoogde nuchtere glucose spiegel bij een OGTT. Of; pancreas insufficiëntie zonder CFRD. 

Je mag niet meedoen aan het onderzoek wanneer je onder andere aan een van deze voorwaarden voldoet: 

  • Gebruik van medicatie waarvan bekend is dat het de insuline secretie beïnvloedt, met uitzondering van kort werkende insuline. 

Meer over het onderzoek 
Een veel voorkomende comorbiditeit met taaislijmziekte (CF) is pancreas insufficiëntie (PI), dit komt bij 85% van de CF populatie voor. Hierdoor lopen patiënten met CF risico om een speciale vorm van diabetes te ontwikkelen (cystic fybrosis related diabetes, CFRD). De patiënten groep met pancreasinsufficiëntie moet jaarlijks op CFRD gescreend worden door middel van een orale glucose tolerantie test (OGTT). Zij moeten hiervoor 300 ml van een glucose oplossing drinken en 2 uur wachten. Na deze 2 uur wordt de bloedglucose waarde opnieuw bepaald om te kijken wat de invloed is geweest van de glucoseoplossing. Patiënten geven aan dat de suikeroplossing bij deze orale glucose tolerantie test moeilijk te verdragen is. Patiënten worden er misselijk van en soms zelfs tot overgeven aan toe, dit leidt ertoe dat men het onderzoek niet wil ondergaan. Daarom wordt in dit onderzoek onderzocht of de suikeroplossing vervangen kan worden door een sportdrank (AA-drink), met als doel dat dit comfortabeler is voor patiënten en zo meer patiënten de screening laten doen.  

Organisaties die meedoen 
Deze organisaties doen mee aan het onderzoek. 

Academisch Medisch Centrum - Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA) 

Onderzoeker(s) 
Josje Altenburg 

Vermelding in trialregister 

  • Register CCMO: registratienummer: NL79718.018.21 
  • Register ClinicalTrials.gov: registratienummer: NCT05377502  

Aanmelden voor dit onderzoek 

Wil je meedoen aan dit onderzoek? Bespreek dit dan met je zorgverlener. Deze kan je advies geven. En jullie kunnen samen bespreken of je voldoet aan de voorwaarden van het onderzoek. 

Artikel met medewerking van:

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 11 mei 2023

Lees meer over Meedoen met onderzoek naar andere typen diabetes

Volgend artikel