
Behandeling botontsteking minder vervelend
Een ontstoken bot is naar. Een ander woord is botontsteking, of botinfectie. Door nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC weten we dat de behandeling van zo’n botontsteking nu minder vervelend kan gebeuren.
Het Diabetes Fonds waarschuwt voor valse suikerclaims op producten en in recepten zoals 'suikervrij' of 'zonder toegevoegd suiker'. Dit zijn woorden die je kunnen misleiden. Het lijkt alsof een product of recept gezond is, totdat je de ingrediëntenlijst bekijkt.
Suiker heeft méér dan 50 schuilnamen. Dit betekent dat fabrikanten een ander woord gebruiken voor suiker. Ook rijststroop, honing, dadelsiroop of kokosbloesemsuiker zijn vormen van suiker, al lijken die suikers onschuldig. Het is dus goed om de ingrediënten te lezen op een verpakking. Je krijgt anders ongemerkt meer suiker binnen dan je denkt.
In een recept of op een etiket van een product wordt suiker lang niet altijd 'suiker' genoemd. Suiker heeft veel andere namen, zoals dextrose of melasse. Dat maakt het lastig om suiker te herkennen. ‘Dat sommige recepten 'suikervrij' zijn maar er vervolgens wel rijststroop in zit, klopt niet’, zegt Neeke Smit, diëtist bij het Diabetes Fonds. ‘Het recept lijkt zo gezonder dan het werkelijk is en dat is een vorm van misleiding.’
Heb je diabetes? Dan ben je misschien al gewend om te kijken naar het aantal koolhydraten in een product. Daar zie je deze andere vormen van suikers dan wel in terug. De verschillende onverwachte namen voor suiker zijn vaak wel lastig voor familie en vrienden, die misschien denken dat ze iets gezonds voor jou kopen in de winkel.
Nederlanders eten gemiddeld al 86 suikerklontjes aan toegevoegde suiker per week, dat is maar liefst 18 kilo per jaar. Het Diabetes Fonds wil meer aandacht voor dit probleem in onze maatschappij. Het fonds organiseert daarom de Nationale Suiker Challenge, van 16 tot en met 22 juni. Duizenden mensen doen weer mee, jij ook? Meedoen is gratis, schrijf je in bij het Diabetes Fonds.
Bron en beeld: persbericht Diabetes Fonds
Een ontstoken bot is naar. Een ander woord is botontsteking, of botinfectie. Door nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC weten we dat de behandeling van zo’n botontsteking nu minder vervelend kan gebeuren.
Mannen denken vaak dat hun instelling beter is dan die echt is. Dit komt uit onderzoek door de Universiteit van Amsterdam. Vrouwen schatten dit beter in.
Wetenschappers in het Amsterdam UMC doen onderzoek naar de invloed van slaap op glucose in het lichaam. Dr. Femke Rutters doet onderzoek naar het slaapritme. Mensen die veel schuiven in hun slaapritme, hebben meer kans op diabetes type 2. Rutters en haar collega's onderzoeken nu: wat kun je hieraan doen? Ze zoeken ook deelnemers voor het onderzoek.
Je bloedglucose volgen met een smartwatch, zonder een glucosesensor of bloedglucosemeter? Organisaties waarschuwen regelmatig tegen onbetrouwbare beloftes. Wat kan een smartwatch bij diabetes nu al wel en niet?