Het Diabetes Fonds waarschuwt voor valse suikerclaims op producten en in recepten zoals 'suikervrij' of 'zonder toegevoegd suiker'. Dit zijn woorden die je kunnen misleiden. Het lijkt alsof een product of recept gezond is, totdat je de ingrediëntenlijst bekijkt.
Suiker heeft méér dan 50 schuilnamen. Dit betekent dat fabrikanten een ander woord gebruiken voor suiker. Ook rijststroop, honing, dadelsiroop of kokosbloesemsuiker zijn vormen van suiker, al lijken die suikers onschuldig. Het is dus goed om de ingrediënten te lezen op een verpakking. Je krijgt anders ongemerkt meer suiker binnen dan je denkt.
‘Suikervrij’ klopt niet altijd
In een recept of op een etiket van een product wordt suiker lang niet altijd 'suiker' genoemd. Suiker heeft veel andere namen, zoals dextrose of melasse. Dat maakt het lastig om suiker te herkennen. ‘Dat sommige recepten 'suikervrij' zijn maar er vervolgens wel rijststroop in zit, klopt niet’, zegt Neeke Smit, diëtist bij het Diabetes Fonds. ‘Het recept lijkt zo gezonder dan het werkelijk is en dat is een vorm van misleiding.’
Koolhydraten uit suikers staan wel op het etiket
Heb je diabetes? Dan ben je misschien al gewend om te kijken naar het aantal koolhydraten in een product. Daar zie je deze andere vormen van suikers dan wel in terug. De verschillende onverwachte namen voor suiker zijn vaak wel lastig voor familie en vrienden, die misschien denken dat ze iets gezonds voor jou kopen in de winkel.
Doe mee met de Nationale Suiker Challenge
Nederlanders eten gemiddeld al 86 suikerklontjes aan toegevoegde suiker per week, dat is maar liefst 18 kilo per jaar. Het Diabetes Fonds wil meer aandacht voor dit probleem in onze maatschappij. Het fonds organiseert daarom de Nationale Suiker Challenge, van 16 tot en met 22 juni. Duizenden mensen doen weer mee, jij ook? Meedoen is gratis, schrijf je in bij het Diabetes Fonds.
Bron en beeld: persbericht Diabetes Fonds