Praat ook mee op diabetes.nl
Deel je verhaal, stel een vraag of kom in contact met anderen. Nog geen account op diabetes.nl? Maak dit gratis aan in 1 minuut! We delen je gegevens met niemand.
Maak een gratis account aanVrouwen weten meestal best goed hoe hun bloedsuikerwaarde is, dus hun diabetesinstelling. Maar mannen denken vaak dat hun instelling beter is dan die echt is. Dit komt uit onderzoek door de Universiteit van Amsterdam.
Wat je denkt over je glucosewaarden, klopt dat ook met wat je glucosesensor meet? En vooral, is er hierbij verschil tussen mannen en vrouwen? Onderzoeker Coco Fuhri Snethlage van het Amsterdam UMC zocht dit uit.
Vrouwen met diabetes type 1 hebben een vrij precies gevoel voor hun diabetesinstelling, zag Fuhri Snethlage in haar onderzoek. Vrouwen weten dus vaak hoe het gaat met hun bloedglucose. De sensorwaarden klopten vrij goed met wat de vrouwen zelf dachten in het onderzoek.
Dit is anders bij de mannen met diabetes type 1 in dit onderzoek. Zij denken vaker dat hun waarden dicht bij de streefwaarden zijn dan deze in het echt zijn. Ze denken ook dat ze minder hypo’s hebben dan wat blijkt uit hun sensor. Ze merkten in het onderzoek minder hypo’s op dan de vrouwelijke deelnemers.
Mannen zijn dus positiever over hun instelling dan vrouwen. Dit kan goed nieuws zijn voor mannen. Zij hebben namelijk ook minder last van hun diabetes, blijkt uit het onderzoek. Toch hadden alle deelnemers vergelijkbare glucosewaarden. Hun bloedglucose was ongeveer 60 procent van de tijd binnen normale waarden.
Positief zijn en vertrouwen hebben in je gezondheid is goed. Maar té veel vertrouwen kan onhandig zijn, denken de onderzoekers. Vooral als je hierdoor hypo’s of andere risico’s onderschat. Het blijft dus belangrijk om goed te kijken naar de informatie van de sensor, zeggen de wetenschappers.
Bron: Publicatie in The Lancet Diabetes and Endocrinology.
Dit onderzoek is een spin-off van een onderzoek naar de rol van darmbacteriën bij diabetes type 1, gefinancierd door het Diabetes Fonds en stichting DON.
Beeld: KOTOIMAGES, Shutterstock
Deel je verhaal, stel een vraag of kom in contact met anderen. Nog geen account op diabetes.nl? Maak dit gratis aan in 1 minuut! We delen je gegevens met niemand.
Maak een gratis account aanWil je meer weten over de nieuwste ontwikkelingen? Bijvoorbeeld over nieuwe behandelingen, medicijnen en onderzoek. Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt deze iedere 2 weken.
Meld je gratis aanWetenschappers in het Amsterdam UMC doen onderzoek naar de invloed van slaap op glucose in het lichaam. Dr. Femke Rutters doet onderzoek naar het slaapritme. Mensen die veel schuiven in hun slaapritme, hebben meer kans op diabetes type 2. Rutters en haar collega's onderzoeken nu: wat kun je hieraan doen? Ze zoeken ook deelnemers voor het onderzoek.
Het Diabetes Fonds waarschuwt voor valse suikerclaims op producten en in recepten zoals 'suikervrij' of 'zonder toegevoegd suiker'. Deze claims kunnen misleidend zijn.
Je bloedglucose volgen met een smartwatch, zonder een glucosesensor of bloedglucosemeter? Organisaties waarschuwen regelmatig tegen onbetrouwbare beloftes. Wat kan een smartwatch bij diabetes nu al wel en niet?
Wat doet een persoonlijk dieet met vezels bij mensen met een hoger risico op diabetes type 2? Wetenschappers van de Universiteit Maastricht onderzochten dit. Ze zagen goede resultaten.