Nieuwe hypo en hyper-kaart
Hoe herken je een hypo of hyper? En wat moet je doen? De nieuwe hypo- en hyperkaart helpt hierbij. Download de gratis kaart bij Diabetesvereniging Nederland.
Er is nog te weinig bekend over diabetes. Hoe is het om elke dag met deze ziekte te leven? Daarom geven drie diabetesorganisaties hier extra aandacht aan met een speciale campagne.
Deze campagne bestaat uit verschillende dingen:
Het gaat om de verhalen van 5 heel verschillende mensen met diabetes, zoals een kind, jongeren en volwassen mensen. Zij vertellen over hun leven, op school, werk en vrije tijd. Door hun diabetes moeten ze de hele dag goed opletten op veel dingen. Mensen zonder diabetes hoeven hier niet aan te denken. Wat doet dat met je, als een ziekte zo aanwezig is in je leven?
Sebastiaan Kam (29 jaar) uit Den Haag is een van de gezichten uit de campagne: “Toen ik de diagnose diabetes kreeg, was er geen rolmodel om me aan op te trekken. Dat heb ik enorm gemist terwijl ik leerde omgaan met deze ziekte. Daarom zet ik me nu in als ambassadeur, om anderen te helpen en het gat op te vullen dat ik zelf heb ervaren.”
De drie organisaties achter de campagne zijn Diabetes+, Diabetesvereniging Nederland en Dexcom. Zij willen graag dat meer mensen gaan begrijpen hoe heftig het kan zijn om diabetes te hebben. Er is natuurlijk technologie die ondersteunt, zoals pompen en hybrid-closed loop systemen, maar ook dan moet je nog steeds veel bezig zijn met je ziekte.
Edith Mulder, directeur van Diabetesvereniging Nederland: "Diabetes is er altijd en vraagt altijd je aandacht. Je bent dag in en dag uit bezig met je lijf. Met je waarden. Met de invloed van eten, bewegen, stress, slapen. Goede zorg, begrip en meer kwaliteit van leven voor alle mensen met diabetes zijn enorm belangrijk. Daarom steunen we deze campagne met hart en ziel."
Meer informatie: ga naar het bericht op de website van Diabetesvereniging Nederland.
Hoe herken je een hypo of hyper? En wat moet je doen? De nieuwe hypo- en hyperkaart helpt hierbij. Download de gratis kaart bij Diabetesvereniging Nederland.
Er gaan dingen veranderen in de vergoeding van continue glucosesensoren (CGM). Het is alleen nog niet helemaal duidelijk wat dit voor mensen betekent.
Wie diabetes heeft, kan de coronaprik krijgen. Deze biedt extra bescherming tegen erg ziek worden door corona.
Door vliegen kan je insulinepomp meer of minder insuline afgeven. Vooral bij het opstijgen en landen. Wat kun je doen?