spierkrampen => magnesium?

Laatste activiteit: 17 januari 2024 16 reacties 1 volger 0 waarderingen
Avatar van smallie
14 juli 2023 om 20:59

hallo, ik ben sinds ongeveer 2 jaar een type 3c en ik heb de laatste tijd veel last van kramp in de benen, 1st nog voet en enkel maar nu ook in bovenbenen en rug.

mijn vrouw is type 2 en die heeft via de keer diabetes2 om magnesium voorgeschreven gekregen.

ik ben heel benieuwd naar de ervaringen met magnesium, werkt het? hoeveel? welke soort? ik hoor nogal wat diarree verhalen en dat schijnt dan weer heel persoonlijk te zijn. ik kan die van mijn vrouw niet velen in ieder geval.

is dit typisch voor diabeten, de krampen dan?

heeft magnesium ook invloed op de behandeling met insuline en of glucagon?

zijn er ook andere middeltjes tegen krampen?

hoor graag de ervaringen,

grtz, roel

Bewerkt op 14 juli 2023 om 21:00

16 reacties

Sugardaddy
Moderator
15 juli 2023 om 17:31
Moderator

Hoi Roel dit herken ik als T1D maar al te goed. Irritant gevoel, met name in de onderbenen maar ook in mn gezicht soms. Magnesium helpt en ik neem 200mg voor het slapen. Maar eerlijk, ik heb er het meest last van als ik weinig koolhydraat (minder dan 15 gram op een dag) heb gegeten door de dag heen. Door iets meer koolhydraat te nemen lijkt het te verminderen.

Benieuwd naar ervaringen van anderen.

Bewerkt op 22 juli 2023 om 11:19
Avatar van smallie
15 juli 2023 om 18:34

hoi sugardaddy,

thnx voor je reactie,

ik blijf doorzoeken, ik ben nogal gevoelig voor diarree en dan is magnesium toch een dingetje, ook voor mijn suikerhuishouding waarin magnesium dan ook weer een rol speelt.

16 juli 2023 om 10:20

De werkelijke reden van de krampen kennen we in dit geval niet, maar zeer waarschijnlijk worden deze veroorzaakt door een gebrek aan electrolyten (zoals magnesium, maar vooral ook sodium). Die moet je aanvullen.

Ik heb hier ook last van gehad, nadat ik zo onverstandig was Astra Zeneca's voedingsadviezen op te volgen (dus juist nadat ik meer koolhydraten at!). Wat hielp was meer eten, met name voor het naar bed gaan en meer b.v. Himalaya zout (geen keukenzout, want dat is giftig of geen gezouten pinda's e.d.).

Ongetwijfeld hielp het daarnaast om dagelijks verse groente te eten, die een belangrijke bron voor die electrolyten zijn. En het hielp om 's avonds vóór het slapen geen rondje te lopen, maar de bedoeling is natuurlijk om dat wel te doen.

Overigens had ik die krampen altijd 's ochtends bij het wakker worden (als je evt. het meest ondervoed bent) en vraag me af of dat bij jou ook zo is.

Bewerkt op 16 juli 2023 om 13:00
Avatar van smallie
16 juli 2023 om 15:00

inderdaad nogal een onontgonnen gebied, qua onderzoek naar de oorzaken. bij de huisarts kwam ik niet verder dan inhibin en iets anders was er niet!

magnesium is een “spierontspanner” en daardoor minder kramp. ik merk wel verlichting maar helemaal weg gaat het niet.

bij mij begint het op het moment dat ik me uit wil rekken vlak voor ik in slaap val, in bed dus, en dat kan zo maar tot in bovenbeen doorschieten, rug af en toe, en ook mijn vingers maar die dan weer overdag. het begint eigenlijk standaard met het aanspannen van mijn spieren en dan schiet het zo door in een pijnlijke kramp.

ik zal toch eens mijn bloed laten testen op elektrolyten en kijken of er een malabsorptie is van K, Na, Chl etc etc magnesium is niet goed te checken in het bloed, je kunt die beter op basis van je ontlastingpatroon doseren.

wat ook nog een dingetje kan zijn bij diabeten is de combi van bloedsuikers en insuline, insuline zorgt er namelijk voor dat het kalium de cel in wordt gedreven en dat daardoor dus een relatief laag kalium wordt gecreëerd, maar of dat ook inderdaad effecten heeft………?

bij mij is het mogelijk ook een malabsorptie doordat mijn duodenum verwijderd is.

Avatar van Marten
17 juli 2023 om 11:50

Ik gebruik al jaren 400 mg Magnesium/Citraat van Lucovitaal. En dan de de halve dosis, 1 pil per dag. Nooit meer krampen gehad, terwijl ik daarvoor ze bijna dagelijks had. Bijna altijd in de kuiten.

Sinds vorig jaar Type 1, maar geen enkele complicatie. gr M

17 juli 2023 om 14:02

Je hebt exact dezelfde symptonen als ik had tot aan het Raynaud's syndroom en incidentele (maar wel ernstige) rugklachten aan toe en ook dat het er in schiet als je 's ochtends na het wakker worden je uitstrekt en problemen met absorptie.

Bij mij lijkt dat nu opgelost, want mijn natrium is heel stabiel op 139mmol/l en mijn kalium zit inmiddels structureel boven de 4 mmol/l.

Door jouw post leer ik veel over mijn eigen destijds vage klachten en de relatie daartussen, maar snappen doe ik het voorlopig nog niet.

Avatar van smallie
17 juli 2023 om 21:10

hoi marten,

dank voor je reactie,

ik merk ook inderdaad wel dat magnesium effect heeft maar volgens mij is dat hetzelfde als paracetamol tegen hoofdpijn, een symptoom bestrijder.

dit gezegd hebbende……. ik ben op mijn manier druk bezig te achterhalen waar het bij mij zit. en omdat evt op te lossen.

Avatar van smallie
17 juli 2023 om 21:20

hoi bubbleblower,

heel dat malabsorptie ga ik eens goed laten onderzoeken, dunne darm is erg belangrijk in deze.

vooralsnog, zoals de anderen ook al aangeven, slik ik nu magnesium, blij dat het deels werkt.

soms komt begrip met tijd, bezinken en verwerken op onderbewustzijns niveau.

25 juli 2023 om 18:30

paranoten, cashews en amandelen bevatten ook heel veel magnesium.

26 juli 2023 om 11:52

Van deze drie bevatten cashewnoten ook veel koolhydraten.

Avatar van Toon
26 juli 2023 om 14:24

Hallo allen,

Veel diabeten krijgen als cholesterol verlagende medicijnen ook "statines" voorgeschreven. Bv. Atorvastatine of Rosustatine. Al de verschillende statines hebben als veel gemelde bijwerking Spierkramp klachten.

Voor de aanzienlijke groep mensen die statines niet kunnen verdragen, lijkt er een goed alternatief op komst. Een studie onder 307 personen met ernstig verhoogd LDL-cholesterol wijst uit dat injecties met het antilichaam evolocumab het cholesterol net zo goed verlagen als statines.

Je overige medicijnen controleren op "statines"kan dus zinvol zijn.

Samen naar Beter >Toon

26 juli 2023 om 19:37

Maar waarom zou je je LDL-cholesterol willen verlagen?

Association between low density lipoprotein and all cause and cause specific mortality in Denmark: prospective cohort study

The concentration of LDL-C associated with the lowest risk of all cause mortality was 3.6 mmol/L en het is beter om daarboven dan daaronder te zitten. En dit is niet één of ander flutonderzoekje, maar een serieus onderzoek onder 108.243 deelnemers dat meer dan 10 jaar heeft geduurd.

Daarnaast is de cholesterol hypothese nooit bewezen, wat toch vreemd is gezien de enorme financiële belangen die daarmee gemoeid zijn; statines zijn de meest winstgevende medicijnen ooit.

paranoten, cashews en amandelen bevatten ook heel veel magnesium

Misschien dat die daarom wel de insuline resistentie verminderen en nu we het toch over cholesterol hebben de LDL-C verlagen en HDL-C verhogen. Van amandelen zal iedereen dat wel weten, maar ook cashews hebben zeer voordelige effecten:

Effects of Daily Consumption of Cashews on Oxidative Stress and Atherogenic Indices in Patients with Type 2 Diabetes: A Randomized, Controlled-Feeding Trial

27 juli 2023 om 13:22

Per 100 gram bevatten cashewnoten 27 gram koolhydraten, waarvan 6 gram suikers. Dus houdt rekening met effecten daarvan. Paranoten 2,4 gram kh en amandelen 7 gram.

10 januari 2024 om 11:23

Heb je je elektrolyten al eens laten prikken ,dan weet je of je een te kort hebt aan magnesium ?

handige link over krampen : https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/179758-spierkrampen-krampen-in-handen-armen-benen-kuiten-en-rug.html

Magnesium in de vormen (Bis)glycinaat, Citraat en Malaat wordt goed door het lichaam opgenomen. Een nieuwere vorm is Magnesium CitraMate. Dit is een combinatie van Magnesium gebonden aan Citraat en Malaat.

15 januari 2024 om 14:14

Combinatie methformine en statine was voor mij de trigger om beenkrampen te krijgen. Magnesium hielp ook niet. Methformine is vervangen voor Glicazide en nu bijna geen last meer van. Glicazide werkt voor mij alleen minder goed dan Methformine, dus dan maar nog beter opletten met wat ik in m’n mond stop. Nu stabiel