Nachtdiensten met diabetes type 1

Laatste activiteit: 21 december 2024 3 reacties 4 volgers 1 waardering
5 december 2024 om 20:01

Hoi,

Ik werk als verpleegkundige op een verpleegafdeling in het ziekenhuis. Ik werk ook nachtdiensten maar merk dat mijn bloedglucoses daar niet altijd even goed op reageren. Over het algemeen gaat het tijdens de nachten goed met het gebruik van de tijdelijk verhoogde streefwaarde (Medtronic 780G) en bolussen zoals dat voor mij werkt als ik overdag werk. Echter merk ik dat de terugschakeling naar het "normale" ritme lastig is omdat ik dan erg schommel in mijn waardes.

Graag hoor ik tips van anderen met type 1 die ook nachtdiensten werken. Hoe gaan jullie hiermee om? Hoe zorgen jullie voor stabiele waardes?

Groetjes,

Sanne

3 reacties

11 december 2024 om 19:36

Hi Sanne, ik werk in de forensische zorg en ik werk gemiddeld 2 tot 4 nachtdiensten per maand. Mijn bloedglucose reageert wisselend tijdens en na mijn nachtdiensten. Wel weet ik dat ik gedurende mijn nachtdiensten vaak korter slaap en een verslechterd slaappatroon, levert mij vaker een onstabiel glucosepatroon op. Ook maak ik me schuldig aan het drinken van cafeïne drankjes in de nacht (koffie, red bull zero). Ik werk mijn nachtdiensten met plezier, maar uit onderzoek blijkt dat nachten werken gewoon niet zo gezond is. De één heeft er wel wat sneller last van de ander, maar voor mensen met (type 1) diabetes zijn de gevolgen vaak meteen zichtbaar. met al denk ik dat het logisch is dat de glucose wat van slag raakt met nachtdiensten, het is gewoon even een switch in je hele systeem. Ik probeer in elk geval zo goed mogelijk met de tijdelijke verandering mee te schuiven, dus mijn maaltijden iets verlaten, mijn slaappatroon zo goed mogelijk te laten verlopen. Voor mij werkt het tot nu het beste als ik de "normale" gang van zaken tijdelijk inpas tijdens het werken van nachten. Daarmee ben ik meestal na m'n nachtdiensten snel weer op de rit en blijft de "ellende" beperkt. Ook benoem ik er graag even bij dat ik op medische gronden kan stoppen met het werken van nachten, maar ik werk ze graag en zo lang ik het op deze manier kan doen, blijf ik het doen. Ik hoop dat jij, indien nodig, ook dat gesprek kan hebben met je werkgever!

13 december 2024 om 17:39

Ik werk ook in het ziekenhuis, gemiddeld 3-4 nachtdiensten per maand. Wat voor mij het beste werkt is een totaal ander (pomp)profiel voor mijn nachtdiensten. Deze heeft nét wat andere basaalstanden, Kh ratio's etc. Dit had ik al toen ik nog een pomp zonder closed loop systeem had en ook nu met een DIY systeem lijkt dit nog steeds de beste oplossing voor mij. Ik weet alleen niet of dat überhaupt kan met jouw systeem?

Een hogere streefwaarde zoals jij ook al zegt helpt me bij (onverwachte) activiteit tijdens het werk. Verder helpt eiwitrijke voeding mij ook wel wat om waardes wat meer te stabiliseren. Sowieso zijn er allerlei adviezen te vinden over voeding tijdens nachtdiensten, misschien ook wel binnen je eigen ziekenhuis? Wellicht dat dat nog helpt :)

Ik merk zelf dat ik wat meer insuline resistent word, ook op de dag van terugschakelen dus daar hou ik o.a. rekening mee met bolussen voor maaltijden.

21 december 2024 om 21:31

O hoe anders was het vroeger , wat heerlijk dat jullie het beroep dat je wilt, kunt uitvoeren. Ondanks je ontregeling. Ik snap nu ook wel dat mij vroeger dus min of meer verboden werd de verzorging in te gaan , want toen hadden we nog geen controle middelen of pomp. Ik “ vier” over 2 dagen m’n 58 jarig diabetesjubileum , waardoor m’n werkzame leven heel anders is gelopen , maar heb wel m’n weg gevonden . Ik wens jullie veel succes en misschien komt er voor die ontregeling ook nog eens een oplossing. Succes