Ervaringen na ketoacidose

Laatste activiteit: 4 juni 2024 7 reacties 5 volgers 1 waardering
28 mei 2024 om 15:31

Hi,

Op woensdag 28-3 jl. ben ik ‘s nachts op de spoedeisende hulp opgenomen. Ik bleek een ernstige ketoacidose te hebben als gevolg van een buikgriep. Na 2 dagen mocht ik weer naar huis, enorm geschrokken van de heftige situatie. Dit heb ik in mijn 43-jarige loopbaan als diabeet (type 1) nog nooit meegemaakt. Ik voelde me dan ook een soort van dom dat ik de symptomen niet herkend heb.

Mijn hele leven ben ik redelijk goed ingesteld geweest, nooit diabetesklachten gehad, geen complicaties. Sinds een aantal jaar heb ik helaas last van de overgang. Naast de ‘reguliere’ klachten zijn mijn bloedsuikers moeilijk onder controle te houden. Moedeloos werd ik er soms van..Ik ben nu ongeveer 6 weken bezig met Estradiol, uiteindelijk op advies van de diabetesverpleegkundige, en mijn bloedsuikers zijn al een stuk beter geworden. Nog niet zoals het altijd geweest is, maar ik heb er een goed gevoel bij.

Sinds de ketoacidose nog erg last van vermoeidheid, soms ook duizelingen, zonder al teveel inspanning te hebben gedaan.  Mijn concentratie is slecht, mijn geheugen is slecht en ik ben snel overprikkeld. Ik houd mijn werk niet vol en zit dus ook thuis, op advies van de bedrijfsarts. Ik kan niet meer zo actief zijn zoals ik was en dat is frustrerend.

Ik heb zelf eerst al lang lopen aanmodderen met de overgangsklachten, lang met hoge en schommelende bloedsuikers gelopen. En dan nu de ketoacidose erbij, waardoor ik geen energie meer over heb en niet meer kan doen wat ik gewend ben.

Een heel verhaal..Maar ik vraag me af wat de ervaringen zijn. Hoe lang het herstel van een ketoacidose is, is er meer over de gevolgen bekend, wanneer moet ik aan de bel trekken?

Ik hoor heel graag van jullie!

7 reacties

Avatar van Toon
28 mei 2024 om 16:43

Hoi Monique,

Als 67 jarige man met welliswaar 56 jaar type 1 ervaring heb ik natuurlijk geen ervaring in de gevolgen van strek wisselende hormoon niveaus bij de overgang. Maar ketoacidose komt meer bij Type 1ners voor. Zover mij bekend trekken de gevolgen meestal weer weg na verloop van tijd al is dit bij iedereen anders. Ik wil wel reageren op uw op zin waar u zegt "Wanneer moet ik aan de bel trekken".

Ik zou zeggen: dat moet u doen zodra u er zich echt zorgen over maakt, want misschien zijn er oplossingen die u verder kunnen helpen. Uw aan zet op dit forum is een goede start, maar moet wellicht ook uw eigen behandelteam verder in!

Veel succes.

Een bondgenoot,

Toon

28 mei 2024 om 17:02

Beste Toon, bondgenoot,

Dankjewel voor je reactie en bedankt voor je tip!

Ik heb kort na ‘het gebeuren’ gesproken met de diabetesverpleegkundige, maar toen nog niet het idee dat het zo’n impact zou hebben. De week erna ben ik dan ook weer begonnen met werken, weliswaar 3 uur/dag iom de bedrijfsarts, maar ben vervolgens na 2 dagen alweer uitgevallen.

Volgende week heb ik een controleafspraak bij de internist. Ik zal het nogmaals met haar bespreken, nu aangevuld met de recente bevindingen. Wellicht kan zij mij er dan meer over vertellen.

28 mei 2024 om 17:46

Beste Monique,

Ontzettend vervelend!! Griep heeft al veel invloed, maar hormonen helemaal. Suikers schieten plots alle kanten op, ook al doe je preciés hetzelfde als anders. Luister zo goed als mogelijk naar je lichaam. Test en handel continu. Maar accepteer dat het "tijdelijk" even anders werkt en je er nu vooral achter aan rent ipv leidend bent. Sterkte!

Yvonne
Moderator
29 mei 2024 om 11:13
Moderator

Je lichaam heeft een flinke opdoffer gehad plus dat het al verzwakt was door de hormoon- en bloedsuikerschommelingen. Dat kost tijd om te herstellen.

Je lichaam vraagt om aandacht, terwijl het altijd zonder gezeur redelijk goed heeft gewerkt. Tot een paar jaar geleden. Als je het er nu bij kan hebben, is het bezoeken van een overgangsconsulent een optie voor je?

29 mei 2024 om 17:08

Hoi Yvonne,

Ik heb inderdaad gevraagd naar een overgangsconsulente, maar deze bleek niet meer werkzaam in het ziekenhuis waar ik onder behandeling ben. Ik zal mijn internist volgende week nog eens naar andere mogelijkheden vragen.

4 juni 2024 om 15:47

Hallo Monique,

Ik ben in november opgenomen et een extreme ketoacidose, dit was tevens mijn diagnose diabetes type 1. Ik heb enkele dagen op de IC verbleven en daarna op zaal om te leren spuiten. Al mijn spieren waren uit gevallen door extreem hoge suikers in mijn bloed. Dat is gelukkig allemaal weer goed gekomen. Maar ik herken je klachten mbt vermoeidheid, prikkelgevoeligheid e.d. het schijnt een half jaar tot een jaar te duren eer dat weer ( hopelijk volledig) bij trekt, hebben ze mij verteld. Zit nu op een half jaar en het gaat gelukkig een stuk beter maar ben nog lang op mijn oude niveau.

Sterkte en succes met je herstel!

Groetjes, Carin

4 juni 2024 om 17:23

Jeetje Carin, wat zal dit schrikken voor jou zijn geweest! Heftig om te lezen..Gelukkig gaat het wel steeds beter met je, ook al heeft het tijd nodig.

Dankjewel voor het delen van je verhaal en ervaring mbt de ketoacidose. Mij wordt steeds meer duidelijk dat ik toch echt mijn (te hoge) verwachtingen moet gaan bijstellen en geduld moet hebben.

Ik wens jou ook sterkte en succes met je herstel! We gaan er maar vanuit dat het allemaal weer goedkomt! 💪