Haal meer uit diabetes.nl met een account
Kom je voor informatie? Of lees je graag persoonlijke verhalen? Als je inlogt op diabetes.nl kun je meer dan een gewone bezoeker.
Bekijk 5 voordelen van een account en meld je gratis aanJe HbA1c wordt soms gemeten als je diabetes type 2 hebt. Wat betekent het HbA1c? En hoe zit het met de oude en nieuwe HbA1c-waarde?
In het kort:
Het HbA1c is een manier om te bepalen hoe hoog je bloedglucosewaarde was in de laatste 2 tot 3 maanden. Het wordt uitgedrukt in een gemiddeld cijfer. Dit is iets anders dan de bloedglucose die je meet met een bloedglucosemeter of glucosesensor. Voor het HbA1c moet je meestal bloed laten prikken. Na het bloedprikken wordt je bloed onderzocht in een laboratorium. Als de uitslag bekend is, hoor je dit van je zorgverlener. Bijvoorbeeld je huisarts of de praktijkondersteuner.
Bekijk de video op https://api.diabetes.nl/oembed?url=https%3A%2F%2Fvimeo.com%2F831767555%3Fshare%3Dcopy&signature=22ccc6dbb896257c1c844a80cd24bfbbe5494003a8a1d9732458f862da61901b
Het deel Hb uit HbA1c betekent: hemoglobine. Dit is een stofje in je bloed, een eiwit. Het verplaatst zuurstof door je lichaam. Glucose bindt zich graag aan dit eiwit in je bloed. De hoeveelheid hemoglobine waar glucose aan vastzit, noemen we HbA1c. Je kan niet zelf onderzoeken wat je HbA1c is. Hiervoor moet je bloed laten prikken. Een apparaat in een laboratorium kijkt dan hoeveel hemoglobine in je bloed beplakt is met glucose.
Voor de meeste volwassenen met diabetes type 2 is een goede HbA1c-waarde 53 mmol/mol of lager. Voor oudere en kwetsbare mensen is de streefwaarde soms hoger. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat de behandeling te moeilijk wordt. De HbA1c-streefwaarde is dan soms 54-64 of 69 mmol/mol.
Heb je vaak hoge bloedglucosewaarden? Dan zit aan veel hemoglobine glucose vast. Hoge bloedglucoses vergroten je kans op andere aandoeningen door diabetes. Een hoog HbA1c kan dus betekenen dat je meer risico hebt op complicaties. Heb je diabetes? Dan is het meestal prettig als je HbA1c onder de 53 mmol/mol is. Dit zegt alleen niet alles. Heb je vaak hypo's en hypers? Dan kan je HbA1c heel goed zijn, omdat dit een gemiddelde waarde is. Terwijl je je met veel wisselende waardes erg vervelend kan voelen.
Het HbA1c kan op twee manieren benoemd worden, in mmol/mol of procent. In Nederland krijg je het HbA1c altijd in mmol/mol. Je kan de HbA1c-waarde eenvoudig omrekenen met een omrekentabel.
Met deze tabel kun je je HbA1c-waarde omrekenen. Van procenten naar mmol/mol.
Is je HbA1c-waarde wat te hoog? Dan kun je dit bespreken met je zorgverlener. Als het nodig is, pas je met elkaar de behandeling aan. Wat het beste helpt? Dat wisselt per persoon met diabetes.
Kom je voor informatie? Of lees je graag persoonlijke verhalen? Als je inlogt op diabetes.nl kun je meer dan een gewone bezoeker.
Bekijk 5 voordelen van een account en meld je gratis aanArtikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 20 maart 2023