Down en weer up

22 maart 2024 2 waarderingen 1 reactie

De afgelopen tijd ging het even wat minder met de diabetes van zoonlief. Een maand geleden begon het gerommel... hij zat ineens veel sneller hoog, terwijl hij eigenlijk niets anders deed dan normaal. Ook nam zijn insulinegebruik enorm toe, van ca. 40U naar 80U per dag.

Einde van de honeymoon-periode, dachten wij. Dus hebben we de KH/I-verhoudingen flink opgeschroefd, maar dat verhielp de instabiliteit niet helemaal. Dat zagen we ook terug in een TIR van rond de 70%. Waar hij zelf natuurlijk ook niet gelukkig mee was.

Wij wisten het dus even niet meer. Wat nu?

Een snel sprongetje naar het nu. Zijn insulinegebruik is weer terug naar 40-45U, zijn TIR ligt rond de 87% en het grootste deel van de tijd is zijn bloedglucose weer redelijk rustig. Pfjew.

Maar wat er nou gebeurd is? Misschien gewoon een fase waarin het puberlichaam ergens druk mee bezig was. Of misschien kwam het wel omdat hij net even wat vaker naar de McDonalds ging en dus veel meer koolhydraten at dan normaal, wat extra insuline met zich meebrengt en mogelijk voor insulineresistentie zorgt. Of een combinatie van beide? We weten het niet.

Of komt het ook omdat we gewisseld zijn van Novorapid naar Fiasp? Novorapid was namelijk niet snel genoeg om z'n spijsvertering bij te houden. Daarom zat hij na het eten vrij vaak best even hoog. Echt vooraf bolussen kan hij namelijk niet. Misschien komt dat wel na de pubertijd, maar voor nu is dat veel te veel gevraagd.

Dus wilden we wel eens een snellere insuline proberen. En dat is voor hem echt een doorslaand succes. Fiasp is namelijk net zo snel als zijn spijsvertering. Soms zelfs nog iets sneller. Dus als hij bolust vlak voordat hij eet, is Fiasp gewoon op tijd actief. Met een blije meneer als resultaat.

De moraal van het verhaal: geen idee wat zich afspeelt in het puberlichaam (net als het puberbrein, volgens mij), maar het was bij hem in ieder geval tijdelijk. En voor iedereen die niet structureel vooraf kan bolussen: probeer Fiasp! Het is geen wondermiddel, maar het is wel net iets sneller actief. Hij voelt de insuline iets meer dan bij Novo, maar lang niet genoeg om terug te willen.

En we gaan vol goede moed verder!

1 reactie

Avatar van Toon
22 maart 2024 om 18:04

Weer een ervaring wijzer!

Mooi dat we nu een platform hebben om dit soort ervaringen te delen.

Daar kunnen je bond- (lot)genoten hun voordelel mee doen.

Goed voor je TiH (Time in Happiness)

Groeten Toon

Avatar van SchippieSchippie

Ouder van kind met diabetes

Diabetes type 1

Blogt sinds juni 2023

Help, mijn kind heeft diabetes

10 volgers

12 blogberichten

Terug naar blog