Hoge bloedsuikers & de infuusset

2 juli 2023 0 waarderingen 2 reacties

Gisteren toch weer eens een ‘a ha’-momentje. Door ‘onhandig’ eten (fastfood, taart, uit eten) waar we geen exacte KH-berekeningen konden doen, had mijn zoon weer eens een paar lange periodes dat hij rond de 12 bleef hangen. Eigenlijk zo’n 4-5 uur bijelkaar.

Het leek CamAPS maar niet te lukken om hem omlaag te krijgen, ook al gebruikten we de hele middag boost-modus. Uiteindelijk had zoonlief het zo gehad dat ik de telefoon even heb overgenomen en met kleine correcties zijn bloed weer redelijk goed heb gekregen.

Dus heb ik natuurlijk weer de hele avond zitten denken: moeten de factoren worden aangepast, is-ie misschien ziek, moeten we dingen anders instellen... En toen, rond een uur of 11, ging er eindelijk een lampje bij ons branden: hij had al 3 dagen dezelfde infuusset.

De pomp had in de middag ook al even een foutmelding gegeven, iets met een elektrische storing, die we gefixt hebben door de insuline te vervangen (was bijna op). Geen enkele link gelegd met dat de infuusset doorgaans op hetzelfde moment vervangen moet worden. Duh. Duh. Duh.

Anyway, nadat we het boeltje hadden vervangen, dook zijn BG binnen een half uur terug in range. En dat is de hele nacht zo gebleven.

Dus… Moraal van het verhaal: niet alleen KH-berekeningen, factoren en algoritmes beïnvloeden de bloedsuiker en het gemoed van mijn stoere zoon. We moeten ook rekening blijven houden met de grootste onhandigheden van een insulinepomp: de plek van het infuus en het op tijd vervangen van de infuusset.

Na gisteren denk ik wel: als er iets is wat ‘m van de insulinepomp af gaat krijgen, dan is het wel dat gehannes met infuusset en slangetje. Hopelijk wordt het snel routine voor hem, want zelf prikken vond-ie ook niet zo’n feest. Maar dat is hij inmiddels vast al weer een beetje vergeten.

2 reacties

Avatar van BertR
2 juli 2023 om 13:20

Het is altijd aan te raden om de set te vervangen als de glucose langdurig hoog blijft.

Vooral met dit warme weer is de kans op ontstekingen groter. Mijn indruk is dat stalen naalden daar eerder last van hebben dan kunststofnaalden. Als je de oude infuusnaald verwijdert en er een knobbeltje voelbaar is, dan is dat in de veel gevallen het resultaat van geirriteerd weefsel. Bij warm weer is elke twee dagen de naald vervangen voor mij noodzakelijk gebleken.

Avatar van Schippie
2 juli 2023 om 20:54

Dank voor je tips weer, BertR! Mijn zoon is na twee weken kunststofnaalden (Orbit Soft) naar de stalen naalden (Orbit Micro) gegaan. Hij had zelf het gevoel dat hij grotere wondjes overhield aan de Soft. We gaan bij de volgende keer wisselen eens kijken hoe het wondje van de Micro er nu uitziet, dan kunnen we evt weer eens wisselen.

Hij gebruikt nu zijn linker-onderrug als locatie, zodat zijn boxershort het infuus afdekt. We hebben langere slangetjes besteld (75 cm), zodat hij ook zijn rechter-onderrug kan proberen en toch de pomp in dezelfde broekzak kan houden.

Bewerkt op 3 juli 2023 om 07:36
Avatar van SchippieSchippie

Ouder van kind met diabetes

Diabetes type 1

Blogt sinds juni 2023

Help, mijn kind heeft diabetes

11 volgers

12 blogberichten

Volgende blogpost

Terug naar blog