Een sensor vervangen vraagt om goed opletten bij een closed-loop!

28 mei 2023 1 waardering 0 reacties

De Freestyle Libre sensor waarmee ik ben begonnen had destijds een werkingsduur van 14 dagen. Sinds de overgang op de Dexcom G6 bedraagt die periode, vanwege de eisen van de Amerikaanse overheid, slechts tien dagen. Dat levert bij het vervangen van de sensor iedere keer risico op;  zeker als het “altijd goed gaat”, want dan wordt je toch wat nonchalanter.

De Dexcom sensor heeft een opwarmtijd van twee uur. Een ietwat bijzonder begrip, want de sensor komt normaal gesproken niet uit de koelkast. De benodigde tijd heeft vooral te maken met het acclimatiseren van de voelerdraad van de sensor nadat die is ingeschoten. Bij het plaatsen van de sensor ontstaat altijd een wondje met kans op een bloeding als je een adertje zou raken. Tiijdens de opwarmperiode controleert de Dexcom-zender of de meetwaarden volgens een bepaalde curve verlopen. Is dat het geval, dan geeft de zender na twee uur weer glucosewaarden door. Volgens Dexcom hoef je niet te ijken want de waarden vallen binnen de curve die door de zender wordt bewaakt.

Als je sensoren gebruikt in een closed-loop systeem is het wel aan te raden om na een aantal uren te ijken. Ik heb wel afwijkingen van meer dan 3 mmol/l met de vingerprik gemeten nadat de sensor een drietal uren in gebruik was geweest. In die gevallen zie je soms aan de hechtpleister dat er een bloeding was opgetreden bij het plaatsen van de sensor. Het kan dan wel 24 uur duren voordat de sensor stabiel meet. Dergelijke grote afwijkingen kunnen heel vervelende consequenties hebben in een closed-loop systeem. Als er schijnbaar 6 mmol/l wordt gemeten én de afwijking bedraagt 3 mmol/l of hoger dan beland je meteen in de gevarenzone! Heb je dan bij tijd en wijle ook nog last van een snel dalende suikerspiegel dan is een coma niet uitgesloten zoals ik enkele weken geleden heb gemerkt. Toen ik weer enigszins bij mijn positieven kwam stond de ambulance net voor de deur. Mijn vrouw vertelde mij dat een vingerprik geen waarde meer aangaf en dat de honing die zij in mijn mond had gesmeerd na een uur nog niet tot meetbaar  resultaat had geleid.

Dat was schrikken en ook balen want normaal wordt de bloedglucose 24x7 door de sensor bewaakt. Om herhaling van zetten te voorkomen worden sensoren in het vervolg door mij alleen vervangen zodra de glucose stijgt als gevolg van een maaltijd en wordt gedurende de opwarmperiode de pomp uitgezet. De kans dat je dan tussen de 15-20 mmol/l uit de opwarmperiode komt is dan wel groot zoals de afbeelding laat zien, maar een coma betekent veel meer belasting voor hulpverleners én voor je lijf.

Bij de vervanging van de sensor op 27 mei bedroeg twee uur na het opwarmen het verschil met de vingerprik 3,1 mmol/l (de vierkantjes met rode stip op het plaatje geven de meetmomenten aan).   Hoezo niet nodig om Dexcom sensoren te ijken! Je kunt beter elke ochtend als je uit bed stapt even meten en ijken. Dat je geen bloedtest hoeft uit te voeren vind ik dan ook onzin als je een closed-loop systeem gebruikt.

Even na 22:00 uur opnieuw geijkt omdat het hypo-alarm had geklonken. De sensor gaf toen 0,5 mmol/l te weinig aan. Op grond van eerdere ervaringen wist ik toen al dat het een onrustige nacht zou gaan worden doordat de meetwaarden rond de hypogrens zouden gaan schommelen en er geen of onvoldoende glucagonhormoon wordt vrijgegeven om de glucosespiegel op te vijzelen. Uiteraard is de pomp dan gestopt voor "lage bloesuiker" en wordt totaal geen insuline meer toegediend totdat de glucose weer stijgt.

Avatar van BertRBertR

Heeft zelf diabetes

LADA

Blogt sinds mei 2023

Volgende blogpost

Terug naar blog